Свобода відкладається — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Свобода відкладається

Казна та Політика
991
Президент Віктор Янукович застосував право вето до закону "Про амністію в 2011 році". Глава держави, зокрема, пропонує скасувати норму закону, що забороняє судам амністувати засуджених, які не відшкодували матеріальних збитків. На думку Януковича, ув'язнені не зможуть компенсувати збитки, перебуваючи в місцях позбавлення волі.
Правозахисники вважають пропозиції президента гуманними, а юристи переконані, що ініціатива порушить права потерпілих, які не зможуть отримати компенсацію. У п'ятницю президент Віктор Янукович повернув на повторний розгляд до Верховної ради закон про амністію, доповнивши його своїми пропозиціями. Нагадаємо, цей документ був зареєстрований народними депутатами Володимиром Пилипенко, Валерієм Писаренко (обидва - позафракційні) і Юрієм Мірошниченко (Партія регіонів) і був прийнятий парламентом 15 червня.
Передбачалося, що під амністію в 2011 році підпаде близько 18 тис. ув'язнених - неповнолітні; інваліди I і II груп, особи, які досягли 60-річного віку; хворі на СНІД, на активну форму туберкульозу і онкологічні захворювання; засуджені вперше за злочини невеликої та середньої тяжкості; за злочини з необережності; які відбувають покарання у виді обмеження волі.
При цьому судам заборонялося застосовувати амністію до осіб, які не відшкодували матеріальних збитків, завданих злочином. Глава держави пропонує Верховній раді виключити цю норму. "Право засуджених на амністію не повинно залежати від їх матеріального становища та можливості компенсувати завдані збитки. Сьогодні установи виконання покарань не можуть забезпечити засуджених роботою, а значить, вони позбавлені можливості заробити кошти для відшкодування збитку. У в'язнів, які вчинили злочини невеликої або середньої тяжкості і звільнених за амністією, буде набагато більше можливостей заробити гроші та відшкодувати заподіяну шкоду", - наголошується в пропозиціях глави держави.
На думку Валерія Писаренка, президент ветував закон для того, щоб умова відшкодування матеріального збитку не була єдиним критерієм для судів при застосуванні права амністії. "Іноді буває так, що людина скоїла тяжкий злочин, але виявилася багатою, змогла компенсувати збитки і була відпущена на свободу за амністією. Це неправильно", - заявив Писаренко, нагадавши, що розмір збитку, нанесеного злочинцем потерпілій стороні, вказується в судовому вироку.
Правозахисники підтримали пропозиції Віктора Януковича. "Це вкрай гуманна і важлива пропозиція. У нашій країні не було амністії вже два з половиною роки, і її проведення суспільству вкрай необхідне", - сказав координатор Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман. З ним згоден і член громадської ради МВС, член правління Інституту "Республіка" Володимир Чемерис: "За ініціативою МВС два роки тому Рада скоротила поріг кримінальної відповідальності з 700 грн до 60 грн. Умовно кажучи, зараз у в'язниці може потрапити людина, який вкрала курку, через що місця позбавлення волі переповнені".
Однак, на думку юристів, застосування амністії до засуджених, які не відшкодували матеріальних збитків, порушить права потерпілих. "Якщо люди не відшкодували збиток, але хочуть вийти за амністією, вони галопом знайдуть гроші. А так їм буде байдуже, - заявила адвокат Тетяна Монтян. - У нас в країні немає механізму, який контролює відшкодування шкоди, якщо ув'язнений вийшов за амністією. А це означає, що про компенсації збитків потерпілі можуть забути".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас