Експерт: Зростання економіки України виглядає занадто хитким — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Зростання економіки України виглядає занадто хитким

Казна та Політика
429
Зростання економіки України цього року не базується на фундаментальних змінах, а тому виглядає занадто неоднозначно.
Про це пише в своїй статті начальник відділу аналізу і досліджень "Райффайзен Банк Аваль" Дмитро Сологуб.
Зокрема, аналізуючи зростання ВВП України на 5,3%, експерт відзначив, що при збереженні таких темпів росту повернення до докризового рівня виробництва відбудеться не раніше 2012-2013 років. Крім того на зростання ВВП вплинуло подорожчання на світових ринках цін на метал, яке виникло через світову нафтову кризу.
"Таким чином, незважаючи на те, що наша країна є нетто-імпортером енергоресурсів, підвищення нафтових цін позитивно впливає на темпи зростання української економіки. Однак така залежність має і зворотну (негативну) сторону, що й було продемонстровано в 2008 році" , - зазначив експерт.
На думку Сологуба, зростання податкових надходжень на 44% пояснюється не тільки зростанням економіки, але і низькою базою порівняння щодо політично нестабільного 2010 року. Крім того, на вплив платежів до бюджету вплинула інфляція, що зростає.
"Якщо ж порівнювати з планом доходів бюджету за звітний період, то істотного перевиконання планових показників не спостерігається - в січні-квітні 2011 року доходи загального фонду держбюджету склали 104% від плану", - відзначає аналітик.
Щодо позитивного платіжного балансу, то він був досягнутий в основному за рахунок припливу капіталу за статтею "інший капітал". Близько 2,5 млрд дол з цієї суми становить аванс "Газпрому" за послуги з транзиту газу.
Непевності на курсових ринках, на думку Сологуба, додає і те, що "незрозуміло високим залишається попит на готівкову іноземну валюту, чиста купівля якої в січні-травні поточного року склала 5,65 млрд дол (у два рази більше, ніж за аналогічний минулорічний період)... Вочевидь, є й інші причини збереження такого високого попиту на готівкову валюту. Наприклад, це може бути пов'язано з активізацією тіньових операцій", - припустив експерт.
Сологуб вважає, що без проведення структурних реформ Україна приречена постійно потрапляти в кризові ситуації.
"Відповіддю на всі ці виклики мусять стати обіцяні структурні реформи, без яких повторення кризи 2008-2009 років є лише питанням часу, незалежно від того, як буде розвиватися світова економіка", - пише аналітик.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас