Безсмертний: У білорусько-російських відносинах домінують прості людські образи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Безсмертний: У білорусько-російських відносинах домінують прості людські образи

275
Колишній посол України в Білорусі Роман Безсмертний не схильний бачити в новому білорусько-російському конфлікті якісь осмислені мотиви з боку Мінська.
Коментуючи новий виток конфронтації між Мінськом і Москвою, Безсмертний сказав: "Білорусько-російські відносини давним-давно втратили раціоналізм, здоровий глузд. Тут швидше домінують прості людські образи: думаю, Лукашенко вважає, що Росія йому чимось зобов'язана і тому повинна утримувати його режим. А Москві зараз не до того, щоб запросто так витрачати величезні гроші на Лукашенка. За останні двадцять років російська держава вклала в Білорусь величезні кошти - близько 50 млрд дол. Тому природно, що російський бізнес претендує на певну частину майна, а Російська Федерація просуває свої інтереси".
На думку Безсмертного, білоруська влада вже втратила контроль над ситуацією всередині країни. "Конфронтація з Росією в сукупності з політичною і економічною кризами, пережитими Білоруссю, дуже скоро може звести ситуацію до того, що в цій країні може бути інший президент та інша влада", - вважає екс-посол.
Білоруський політолог Андрій Ляхович в бесіді висловив упевненість, що Мінськ не піде на продаж білоруської держвласності Росії. "Звичайно, без зовнішніх запозичень не обійтися, - вважає експерт. - Але влада думає зайняти гроші не у Москви: Мінськ розраховує, що Захід все ж дасть свою згоду на надання МВФ кредиту в обмін на звільнення політичних ув'язнених. Крім того, білоруська влада розраховує, що Захід піде назустріч Мінську, побоюючись, що Білорусь буде поглинена Росією".
Інші експерти вважають, що білоруський режим вже в такому положенні, що просто змушений продавати росіянам білоруські підприємства, що входять в список т.зв. фамільного срібла Білорусі. І почне Мінськ розпродаж з "Бєлтрансгазу". Це просто питання часу і ціни: білоруси прагнуть отримати якомога більше, а росіяни - заплатити якомога менше. А після підуть й інші об'єкти. Ось вже перший віце-прем'єр Білорусі Володимир Семашко заявив, що до кінця поточного року буде створено холдинг "Росбелавто" на базі МАЗа і КАМАЗа.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас