Електроенергетику розкуплять Ахметов і Коломойський? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Електроенергетику розкуплять Ахметов і Коломойський?

Казна та Політика
776
Однак чи буде конкурентним ринок електроенергетики після приватизації? "Якщо "Дтек" придбає енергогенеруючі компанії, то вона буде контролювати 60% теплової генерації. А це досить чутлива галузь, якій конче необхідна конкуренція".
Держава зробила останній крок у підготовці до ще однієї масштабної приватизації 2011 року.
Цього разу на продаж виставляються державні підприємства електроенергетики - обленерго і генеруючі компанії.
Наприкінці 2010 року президент Віктор Янукович скасував указ свого попередника, який забороняв приватизацію цих підприємств.
Згодом перший віце-прем'єр Андрій Клюєв запевнив, що продаж розпочнеться у другому кварталі 2011 року.
У квітні Кабмін затвердив список енергокомпаній, які планується приватизувати, і через місяць схвалив рішення про передачу держпакетів акцій двох енергогенеруючих компаній і дев'яти енергопостачальних компаній зі статутного капіталу НАК "Енергетична компанія України" до Фонду держмайна.
Наприкінці червня голова Фонду держмайна Олександр Рябченко підписав наказ, відповідно до якого приватизація так званої першої групи енергетичних підприємств відбудеться протягом серпня-жовтня 2011 року.
Зокрема, у серпні будуть оголошені конкурси з продажу 45% акцій "Західенерго", 25% "Київенерго", 50% "Закарпаттяобленерго" та 21% "Черкасиобленерго".
У вересні на аналогічні дії ФДМ чекатимуть 50% акцій "Вінницяобленерго", 45% "Крименерго" і 50% "Дніпрообленерго".
У жовтні фонд планує продати 25,99% акцій "Тернопільобленерго", 45% "Чернівціобленерго", 25% "Дніпроенерго" і 40% "Донецькобленерго".
Кожний об'єкт буде продаватися на відкритих аукціонних торгах. При цьому "Черкасиобленерго" продаватимуть на біржі.
Рябченко нагадав, що конкурси відбудуться через 50 днів після публікації оголошення, а для компанії, папери якої реалізують на біржі, - через 30 днів.
Чиновник також уточнив, що наступного тижня НАК "ЕКУ" передасть його відомству пакети акцій, оголошення про продаж яких будуть опубліковані в серпні.
Втрачаючи контроль в генераціях, держава все ж таки залишає за собою право володіти блокуючим пакетом акцій в них - 25%+1.
"Мета - отримати гроші до бюджету - це лише один з компонентів, але є й інші важливі цілі. Щоб мати важіль впливу, потрібний блокуючий пакет, бо єдина енергетична система працює в інтересах всієї держави", - вважає Клюєв.
Експерти позитивно оцінюють таке рішення. На їх переконання, це дозволить Кабміну перешкоджати новим власникам вносити зміни у статути компаній для "розмивання" державних пакетів і виведення майна на інші юридичні особи.
Крім того, кажуть аналітики, це дасть змогу отримати прибуток при продажі 25% акцій підприємств в перспективі. Проте ФДМ поки що не продав і заявлені пакети.
Два місяці тому, посилаючись на ринкові котирування, Рябченко розраховував отримати 6 мільярдів гривень від продажу держпакетів акцій одинадцяти підприємств. Однак, схоже, активи вже подешевшали.
За словами старшого аналітика інвесткомпанії Dragon Capital Дениса Сакви, з урахуванням поточної ринкової капіталізації компаній, держава може отримати 5,1 мільярда гривень.
В Міненерго уже заявляли, що кошти від цієї приватизації підуть на реконструкцію потужностей і вирішення екологічних проблем. За даними "ЕКУ", до 2019 року в теплові генерації необхідно вкласти 18-20 мільярдів доларів, з яких 70% "з'їсть" перебудова потужностей, а 20% - екологічні проекти.
За різними оцінками, зношеність основних фондів цих компаній сягає 80%, і коштів у бюджеті на модернізацію нема. Відтак, продаж об'єктів приватним структурам, які згодні перевести виробництво на сучасні технології, є виходом.
ФДМ обіцяє не чинити перешкод. "Нехай йде, хто хоче", - наголосив Рябченко. Він також зазначив, що інтерес до продажу об'єктів електроенергетики проявляли зарубіжні інвестори, але нема гарантій, що вони братимуть участь у конкурсі.
На думку Сакви, скоріш за все, йдеться про російські компанії. "Залучити великі західні холдинги до такої приватизації непросто. Їх навряд чи це зацікавить, адже на продаж виставляються не контрольні пакети акцій", - сумнівається експерт.
Про інтерес до приватизації енергогенеруючих компаній в РФ раніше уже заявляли "Інтер РАО ЄЕС" і "Сибірський антрацит". Зацікавлена у збільшенні своєї частки в цих підприємствах і "Дтек". Як відомо, дітищу Ріната Ахметова належить 47,5% "Дніпроенерго", майже 40% "Київенерго" і 25% "Західенерго".
Керівництво донецького енергетичного холдингу раніше заявляло про бажання збільшити свою присутність і в енергопостачальнику - "Донецькобленерго". У ньому корпорація Ахметова уже має трохи більше 30%.
У прес-службі "Дтек" наголошують, що остаточне рішення про участь у конкурсах з приватизації буде ухвалюватися після оголошення умов конкурсу. За інформацією ФДМ, вони стануть відомі не раніше, ніж через 1,5 місяця.
Традиційними претендентами на активи в електроенергетиці є також група "Приват" Ігоря Коломойського, Energy Standart Костянтина Григоришина та компанії, кінцевими бенефіціарами яких є брати Суркіси.
Серед можливих учасників конкурсів експерти називають і групу VS Energy, яка належить російському бізнесмену Олександру Бабакову.
Усі вони вже мають свої частки у вітчизняних обленерго, а деякі з об'єктів бізнесмени контролюють через менеджмент.
"Інфраструктурні проекти нам завжди були цікаві. У продажі активів, де вже є частка групи, будемо брати участь обов'язково", - повідомили "Економічній правді" в Energy Standart.
Директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич каже, що держава, продаючи переважно блокуючі пакети обленерго, лобіює інтереси ФПГ. За словами експерта, покупцями пакетів акцій енергокомпаній можуть стати передусім найбільші гравці ринку - "Дтек" і "Приват".
Тимчасом експерта енергетичних програм Центру Разумкова Сергія Дяченка більше турбує, чи буде конкурентним ринок електроенергетики після приватизації.
"Якщо "Дтек" викупить енергогенеруючі компанії, то вона буде контролювати 60% теплової генерації. А це досить чутлива галузь, яка потребує колосальних інвестицій, і їй конче необхідна конкуренція", - наголошує експерт.
Дмитро Деєнков
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас