Гривня готується до шторму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривня готується до шторму

Валюта
7307
Можлива девальвація гривні не дає спокійно спати не тільки населенню, але й чиновникам Нацбанку. Експерти, втім, впевнені - панікувати рано.
За січень-травень обсяг готівкової валюти, що накопичилася поза банківською системою України, досяг майже $5 млрд. Високий попит на готівкову валюту з боку населення і малого бізнесу залишається невід'ємним фактором ризику для стабільності на валютному ринку.
"Півроку тому моя впевненість у гривні була практично абсолютною, - говорить економіст ІГ "Арт Капітал" Олег Іванець, - Більше того, впевненість була не тільки у відсутності девальвації, а й у тому, що гривня зміцниться, особливо в першому півріччі".
Для цього були всі передумови: співпраця з МВФ, плани з інфляційного таргетування (комплекс стратегічних економічних заходів для досягнення низької інфляції ринковими методами), лібералізація ринку. Але в результаті - проблеми з МВФ, продовження нарощування резервів під час позитиву на валютному ринку (замість зміцнення валюти), висока інфляція без будь-якого таргетування, легка девальвація гривні.
Проте експерт, як і раніше впевнений у гривні і не чекає на її провал нижче 8,0-8,1. "Проте наша впевненість у цьому прогнозі стала істотно меншою, тому що ризики виросли", - констатує експерт. За його словами, НБУ ще здатний контролювати гривню, але якщо півроку тому її не потрібно було утримувати, тому що вона була стабільною, то зараз така необхідність є. Причиною тому - хаотична політика уряду щодо ціноутворення та загального розвитку економіки, - вважає економіст, - особливо в контексті привабливості ведення бізнесу, що й відбилося у підсумку на валютних ризиках.
Основним же фактором девальвації пан Іванець називає інфляцію, включаючи не тільки її реальне значення, але і цінові очікування. Тим часом висока інфляція (у порівнянні з основними торговельними партнерами України) поступово "з'їдає" запас конкурентоспроможності українського експорту, який виник внаслідок значного ослаблення гривні під час кризи, що створює передумови для номінального знецінення гривні в середньостроковій перспективі.
"Стан платіжного балансу, довіра населення і бізнесу до національної валюти, а також показники зростання економіки і цін є основними факторами впливу на курс гривні", - стверджує економіст ІК "Трійка Діалог Україна" Ірина Піонтковська. За її спостереженнями, ралі на глобальних сировинних ринках і висока глобальна ліквідність сприяли гарній динаміці експорту і припливу іноземного капіталу в країну (в основному, пов'язаного із запозиченнями держави і корпорацій), що й обумовлювало стабільність курсу гривні до долара, хоча і не без підтримки з боку НБУ. Однак у другому півріччі, впевнена експерт, відкладений ефект підвищення цін на нафту, а також тривале зростання внутрішнього попиту призведуть до зростання витрат на імпорт.
Погіршення балансу рахунку поточних операцій в другому півріччі проявиться ще сильніше, якщо ціни на метал не втримаються на поточних рівнях. А зниження глобальної ліквідності і подальше підвищення вартості позикових коштів на зовнішніх ринках ускладнить процес рефінансування боргових зобов'язань бізнесу і негативно позначиться на припливі капіталу, що вкупі із затримкою фінансування від МВФ підвищує ризики для стабільності валютного ринку.
Разом з тим, як зазначає голова Forex Club в Україні Микола Івченко, курс нацвалюти зараз активно підтримується регулятором. "НБУ останнім часом став досить часто виходити на ринок з продажем доларів. Тому навіть у разі істотного погіршення світової кон'юнктури на тлі уповільнення економік США і Китаю, боргових проблем в країнах єврозони і зниження українського експорту НБУ буде намагатися стримувати девальвацію гривні", - впевнений експерт. Більше того, в цьому випадку МВФ, швидше за все, підтримає Україну, щоб уникнути ситуації, що склалася в 2008-2009 рр.
"Стан економіки України останнім часом тільки поліпшується. Спостерігаються досить стабільні темпи зростання в промисловості, транспортному секторі, прискорення зростання в будівництві та роздрібній торгівлі, що генерує стабільний приплив валюти і зростання внутрішнього споживання", - відзначає пан Івченко. Таким чином, істотних економічних підстав для девальвації гривні до кінця року немає. "Як завжди є певні ризики: зокрема, темпи зростання світової економіки, ситуація з боргами в країнах єврозони та співробітництво України з МВФ, застопорене через пенсійну реформу та питання цін на газ для населення. Однак восени частина цих ризиків може знизитися", - впевнений експерт.
Так, одним з важливих елементів впливу на курс гривні стане відновлення співпраці з МФВ, яке, ймовірно, відбудеться восени. Після ймовірного схвалення парламентом закону про пенсійну реформу МВФ виділить Україні черговий транш, який може скласти $3 млрд. "Це підтримає курс гривні і буде сприяти збільшенню кредитних та інвестиційних валютних потоків у країну", - прогнозує пан Івченко.
Крім того, вагомим фактором зміцнення гривні може стати збільшення експорту продукції АПК на тлі очікуваного високого врожаю і збільшення квот на вивезення сільгосппродукції. На неї в окремі місяці припадає близько 15-20% від усього українського експорту.
Мало того, стверджує начальник відділу операцій на валютному і грошовому ринках "ОТП Банку" Максим Давлад, зміцненню гривні вже найближчого місяця буде сприяти набуття чинності постанови НБУ № 205, згідно з якою знижується максимальне значення ліміту відкритої довгої позиції в іноземній валюті, і банкам потрібно буде продати значні обсяги валюти. "Якщо раніше обсяг валютних активів повинен був перевищувати обсяг валютних пасивів таким чином, щоб різниця між ними перевищувала 20% регулятивного капіталу, то тепер ліміт зменшений до 5%", - уточнює аналітик "Ерсте Банку" Мар'ян Заблоцький.
Таким чином, банкам доведеться продати як мінімум $1,1 млрд. протягом наступного місяця, щоб виконати нові нормативи. Якщо до того ж врахувати закінчення дії окремих договорів і дозволів НБУ на порушення лімітів валютної позиції, то протягом наступних декількох місяців банкам потрібно буде продати ще більше $2 млрд. А це може спричинити несуттєве зміцнення гривні в липні, особливо враховуючи факт необхідності продати таку значну суму протягом короткого періоду.
Проте експерти збігаються в думці, що осінь є традиційним періодом зростання побоювань з приводу економіки, і населення може більш активно купувати іноземну валюту. Часто цього буває достатньо для девальвації, хоча жодних економічних причин для того може і не бути.
За прогнозами аналітиків ІК Dragon Capital, в 2011 р. позитивне сальдо платіжного балансу України може досягти $2 млрд., а в 2012 - $1,3 млрд. Таким чином, вважають в компанії, за відсутності зовнішніх потрясінь протягом найближчих півтора років валютний ринок залишиться збалансованим. "На нашу думку, навмисне ослаблення курсу гривні не має сенсу ні з політичної, ні з економічної точки зору. Тому ми очікуємо, що НБУ продовжить підтримувати курс національної валюти, згладжуючи короткострокові дисбаланси на валютному ринку", - каже Олена Бєлан, головний економіст Dragon Capital. При цьому українська економіка залишається вразливою до циклів на світових товарних ринках. А необхідність рефінансувати зростаючі виплати за зовнішніми позиками приватного сектора і фінансувати розширення дефіциту бюджету збільшують залежність країни від зовнішніх ринків боргового капіталу, що підвищує ризик для економіки в цілому і для національної валюти зокрема.
Разом з тим більшість опитаних експертів та учасників ринку збігаються в думці, що причин для різкої девальвації гривні немає - аналіз ситуації з платіжним балансом, показники зростання економіки та виконання бюджету демонструють незначні ризики. "Безумовно, зміни поточного попиту та пропозиції валюти, нестабільність світових ринків, у тому числі ринків металу і зерна, можуть викликати волатильність курсу гривні в короткостроковому періоді. Тим не менш до кінця поточного року ми очікуємо побачити курс гривня/долар близько 8,0. Валютні ж коливання в 1% не є приводом для занепокоєння", - стверджує заступник голови правління Сбербанку Росії (в Україні) Дмитро Золотько. При цьому даний сценарій не враховує впливу потенційної другої хвилі світової кризи, яка може викликати серйозні пертурбації на ринках.
Підтримує його і керівник аналітичного підрозділу групи "Інвестиційний Капітал Україна" Олександр Вальчишен. За його прогнозом, ситуативно незначна девальвація можлива, але в межах двох відсотків, які допускає НБУ. "Глибока ж девальвація на сьогоднішній день має незначну ймовірність. А коливання вище 2% будуть усуватися центробанком шляхом інтервенцій. У регулятора є ресурс для їх здійснення", - стверджує експерт. Після девальвації ж слід чекати на зворотній рух курсу за умови припливу валюти. НБУ, в свою чергу, не буде перешкоджати зміцненню в рамках тих же 2%.
Крім того, додає аналітик інвестиційної компанії Concorde Capital Світлана Рекрут, валютний курс завжди залишався серйозним політичним чинником, а в світлі майбутніх парламентських виборів 2012 р. уряд всіляко намагатиметься демонструвати стабільність економіки.
Руслан Кисляк
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас