Україна не проти співпраці з Митним союзом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна не проти співпраці з Митним союзом

Казна та Політика
1759
1 липня буде скасовано митний контроль на внутрішніх кордонах Росії, Білорусі та Казахстану. Вступити до Митного союзу Україна не готова, але має намір з ним співпрацювати. Одночасно вона виступає за євроінтеграцію.
З 1 липня буде скасовано митний контроль на внутрішніх кордонах Росії, Білорусі та Казахстану, що входять до Митного союзу. Контрольні функції, за рішенням ЄврАзЕС та Комісії Митного союзу, повинні бути перенесені на його зовнішні кордони. Українські експерти не відкидають, що торговельні обмеження стосовно українських товарів і послуг можуть болісно позначитися на економіці країни. Українська влада сподівається на нові форми співпраці з Митним союзом у форматі "3+1".
Як до одного додати три?
Україна не готова вступити до Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану, але хотіла б знайти нові форми співпраці з ним, наприклад, у форматі "3+1". Так окреслив позицію України президент країни Віктор Янукович у своєму щорічному посланні "Про внутрішнє і зовнішнє становище України у 2011 році". "Ми вважаємо, що нам треба підписувати зараз рамкову угоду, і потім її насичувати змістом", - заявив президент.
Депутат Верховної ради від Партії регіонів Валерій Коновалюк пояснив, що мова йде про "вироблення якоїсь формули підписання рамкового договору, який стосуватиметься співпраці та взаємодії з Митним союзом". Коновалюк підкреслив, що "ті вимоги і зобов'язання, які забезпечують наше просування до Євросоюзу, більшою мірою залежать саме від інтеграції в Митний союз". За його словами, Україні необхідний час для переходу на новий якісний рівень економіки і соціальної політики, вирівнювання рівня життя населення, подолання корупції і "всіх явищ, які абсолютно несумісні з критеріями і стандартами Європейського Союзу".
Як відкриваються двері
Ще на початку червня міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко запевнив, що у формулі співробітництва України і Митного союзу, яку озвучив Янукович, "укладено природне прагнення України максимально вирішити питання, що виникли у зв'язку зі створенням Митного союзу". Він підкреслив, що офіційний Київ "не бачить ніяких суперечностей як у тому, що він намагається досягти в Брюсселі, так і в переговорах з країнами-партнерами Митного союзу". Російський колега Грищенка - Сергій Лавров - схвалив такий підхід і зізнався, що йому незрозуміло, "чому такі емоції виникли навколо цієї теми".
На відміну від нього, екс-прем'єр Росії, опозиційний політик Михайло Касьянов в інтерв'ю українській пресі однозначно заявив, що нинішнє російське керівництво прагне зупинити "рух України по шляху зближення з Євросоюзом" і використовує для цього, зокрема, тему Митного союзу. "Для України процес євроінтеграції цілком природний - економіка вашої країни точно така ж, як у будь-якої держави Євросоюзу. У Росії вона інша, і спроба відтягнути або пригальмувати рух України цим шляхом виглядає не дуже перспективно", - сказав Касьянов.
Про неможливість геополітичного шпагату між ринком ЄС і Митним союзом пострадянських держав неодноразово попереджали Україну і з Брюсселя. Якщо Україна відмовиться підписати договір про створення зони вільної торгівлі (ЗВТ) з Євросоюзом, вона втратить перспективи стати повноправним членом ЄС, сказала минулого тижня адміністратор Департаменту політики Європарламенту Інна Кірш. І навпаки, вона підкреслила, що входження України до Митного союзу з Росією, Білоруссю та Казахстаном "закриє для України двері до Євросоюзу".
Газові пряники
Україна не стане членом Митного Союзу заради отримання знижки на газ, вважає директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Саприкін. У той же час, він назвав неясними перспективи і співпраці Києва з Митним союзом у форматі "3+1", оскільки "російська сторона наполягає на вступі України до Митного Союзу і її не цікавить часткове входження Україною в цю структуру". На думку Саприкіна, вирішити питання імпорту російського газу дві країни могли б шляхом створення спільного підприємства.
Експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтин Матвієнко також упевнений, що українська влада при розгляді питання про ціну на російський газ, вже не продемонструє "таку ж поступливість по відношенню до РФ, як при підписанні харківських угод про пролонгацію перебування Чорноморського флоту в обмін на газову знижку". На тлі низки ускладнень у двосторонніх відносинах Україна активізувала співпрацю з ЄС і НАТО, зазначив Матвієнко. У той же час, він упевнений, що газотранспортна система все ще залишається головним інтересом Росії на Україні.
Підбиття перших підсумків
Враховувати досвід членства Білорусі в Митному союзі закликав українське керівництво колишній посол України в Білорусі Роман Безсмертний. "При бюджеті держави в десять мільярдів доларів втрата п'яти мільярдів прибутку, яка виникла в результаті вступу до Митного союзу - це діра, при якій зазвичай корабель тоне", - сказав Безсмертний. На його думку, після вступу до Митного союзу білоруси, по суті, втратили один з видів бізнесу - імпорт автомобілів. Він упевнений, що якщо Україна піде за прикладом Білорусі та приєднається до Митного союзу, вона "буде мати пробоїну в бюджеті близько 30 мільярдів доларів".
Києву треба погоджуватися на участь в регіональних торговельних союзах виключно на принципах Світової організації торгівлі (СОТ), сказав в інтерв'ю Deutsche Welle директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин. "Короткострокові послаблення не повинні заважати твердженням світових процесів щодо лібералізації торгівлі, прозорості інвестиційних потоків, цивілізованого розв'язання конфліктів, неприпустимості політичного та економічного тиску", - зазначив економіст. Він назвав безперспективними спроби спокусити Україну "специфічними умовами" в обмін на відмову від євроінтеграції та приєднання до Митного союзу.
Олександр Савицький
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас