Банки поставили у позицію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки поставили у позицію

Валюта
852
З 29 червня набули чинності постанови правління Національного банку України № 204 і № 205, згідно з якими регулятором посилюються нормативи валютного регулювання для банків. Зокрема, істотно скорочується ліміт загальної довгої відкритої валютної позиції банку з 20% до 5%. При цьому термін виконання банком нових лімітів був скорочений до 10 днів, хоча ще вчора банкам для таких цілей надавався строк в один місяць.
До того ж НБУ зобов'язав банки щодня виконувати зазначені ліміти, тоді коли раніше звітними даними вважалося середньоарифметичне значення ліміту за місяць.
Тепер до банків, які допустили порушення ліміту поспіль п'ять і більше днів, регулятор застосує адекватні заходи впливу. А до фінустанов, які порушували ліміт десять і більше днів підряд, будуть застосовуватися санкції у вигляді обмеження проведення низки операцій. Для запобігання порушень банки повинні продавати суму перевищення встановленого розміру ліміту не пізніше наступного банківського дня.
При цьому банкірів зобов'язали купувати іноземну валюту в межах встановленого ліміту виключно за умови дотримання порядку формування обов'язкових резервів за попередній звітний період. У тому випадку, якщо банк порушив значення ліміту, він втрачає право здійснювати купівлю іноземної валюти в НБУ під час здійснення валютних інтервенцій на міжбанківському валютному ринку України.
Своє "покарання" банк буде нести протягом всього періоду існування цього порушення та наступних 30 календарних днів з дати приведення розміру загальної довгої відкритої валютної позиції відповідно до встановленого регулятором значення ліміту.
Такі нововведення, а саме зниження ліміту довгої валютної позиції і посилення контролю над виконанням нормативів, за словами аналітика Dragon Capital Анастасії Туюкової, стали відповіддю НБУ на підвищення спекулятивного попиту банків на валюту в червні. Посприяло рішенням регулятора потенційне зростання волатильності валютного курсу у зв'язку з пом'якшенням умов торгівлі валютою для банків, введених НБУ наприкінці травня.
Дані нововведення, на думку аналітика, повинні змусити банки продати в найближчі 30 днів майже $1 млрд. і ще $1 млрд. протягом наступних декількох місяців.
Досягнення таких результатів пов'язане із закінченням терміну індивідуальних домовленостей банків з НБУ щодо тимчасового порушення лімітів. Даний вимушений продаж валюти може мати серйозний тиск на курс гривні в бік зміцнення, однак, на думку Анастасії Туюкової, НБУ буде викуповувати надлишок пропозиції валюти, не дозволяючи курсу технічно зміцнитися.
Проте короткострокові коливання валютного курсу можливі. Приплив додаткової гривневої ліквідності в банки буде частково спрямований в обов'язкові резерви на спецрахунки в НБУ, вимоги до яких були недавно переглянуті в бік збільшення і набувають чинності з 1 липня.
"За рахунок підвищення ставок резервування з короткострокових валютних депозитів і зниження коефіцієнта заліку держоблігацій під Євро-2012 в обов'язкові резерви, додатково на спецрахунках в НБУ буде заблоковано близько 3-4 млрд. грн.", - міркує експерт.
Гривнева ліквідність, що залишилась, буде створювати попит на ОВДП і депозитні сертифікати НБУ, з яких минулого тижня Нацбанк переглянув відсоткові ставки у бік підвищення.
Фактична продаж валюти може виявитися меншою за розрахункову, якщо банки будуть використовувати недавно схвалену постанову, що роз'яснює податкові наслідки списання безнадійних боргів. Якщо фінустанови почнуть списувати проблемні кредити з балансів, які значною мірою є валютними, то фактично це буде знижувати довгу валютну позицію. Тобто таким чином надавати компенсує вплив на запропоноване зниження ліміту.
"Крім того, досі банки не можуть враховувати сформовані резерви під валютні кредити в розрахунку відкритої валютної позиції (нововведення було введено на початку кризи для стримування попиту банків на валюту), хоча НБУ говорив про поступове скасування заборони. Якщо регулятор дозволить враховувати хоча б деяку частину сформованих резервів у розрахунку, це також буде знижувати довгу валютну позицію", - вважає Анастасія Туюкова. В цілому ж, за її словами, нові правила будуть позитивними для стабільності валютного ринку в довгостроковій перспективі, оскільки обмежать можливості для спекулятивних операцій з боку банків.
Не бачать негативних сценаріїв розвитку ситуації для фінансового сектора країни і самі банкіри. "Враховуючи сьогоднішні тенденції на міжнародних ринках і ситуацію, яка складається в державі, заходи Нацбанку можна вважати цілком логічним, нормальним і виваженим кроком, адже регулятор намагається підтримати курс гривні", - коментує голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.
При цьому банкір відзначає, що зовсім без проблем в банківському секторі не обійдеться. І нововведення будуть викликати багато запитань до Національного банку в тих банків, які формували статутні капітали у валюті, або в інвесторів, які вливали кошти в інвалюті.
Втім, більш сумними могли б бути наслідки, якби Нацбанк поставив інтереси деяких суб'єктів ринку вище за загальнодержавні.
"Звичайно, тут є дві сторони медалі. Але, загалом, ми отримаємо стабільну національну валюту, та й курс гривні залишатиметься стабільним. Набагато гірше буде, якщо монетарна ситуація вийде з-під контролю, і гривня буде девальвувати", - переконаний Дмитро Гриджук.
Аналогічної думки дотримується і голова наглядової ради "Банку Національний кредит" Андрій Оністрат. За його словами, якщо правила гри на цьому ринку будуть рівними і прозорими, без вибіркового підходу до дозволу деяким банкам купівлі валюти понад ліміти, то негативних наслідків для банківського сектора не буде. "До того ж, таким ось чином Національний банк простимулює зниження привабливості валютних депозитів і підвищить інтерес до гривневих. В результаті чого ми зможемо спостерігати в короткостроковому періоді зниження ставок за валютними депозитами, які можуть досягти загальносвітових позицій", - резюмує банкір.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас