Хорватія має стати членом ЄС в 2013 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хорватія має стати членом ЄС в 2013 році

Казна та Політика
151
Хорватія повинна приєднатися до Євросоюзу влітку 2013 року, говориться в повідомленні ЄС.
Віце-прем'єр уряду країни Гордан Яндрокович, що відповідає за європейську інтеграцію Хорватії, прибув у четвер до Брюсселя на офіційну церемонію завершення переговорів про вступ в ЄС, розпочатих у 2005 році.
Всі країни колишньої Югославії отримали від ЄС так звану "європейську перспективу", тобто рано чи пізно вони будуть взяті до цієї організації. Тим не менш, поки що лише Словенія є повноправним членом союзу.
У ході переговорів було потрібно узгодити 35 розділів угоди, яка передбачає зобов'язання Хорватії з впровадження у себе норм і правил об'єднаної Європи. Зобов'язання припускають, що країна-кандидат приведе своє законодавство у відповідність до європейського в усіх основних сферах: в судовій системі, в галузі захисту основних прав і свобод, в сфері конкуренції, транспорту, енергетики, економічної і валютної політики, сільського господарства, рибальства, а також митниці.
Переговори затяглися через нестачу прогресу в боротьбі з корупцією в Хорватії, в переслідуванні військових злочинців, у співпраці з Міжнародним трибуналом з колишньої Югославії, а також у судовій реформі, що забезпечує незалежність суддів.
Наступним етапом буде складання тексту договору про вступ до ЄС, в якому будуть закріплені всі ці зобов'язання. Загреб сподівається на те, що до кінця цього року документ обсягом в сотню сторінок буде складений, як і належить, всіма 23 офіційними мовами ЄС, включаючи хорватську.
Минулого тижня глави держав і урядів країн ЄС на саміті в Брюсселі фактично затвердили завершення переговорів і заявили, що договір може бути підписаний до кінця року.
Проте, перш ніж стати членом ЄС, Загреб має виконати вказівки європейських лідерів в частині реформи судової системи і забезпечення основних прав і свобод. Для стеження за виконанням створений спеціальний механізм. Це результат досвіду прийому в 2007 році Болгарії та Румунії. На думку багатьох членів ЄС, ці країни прийняли передчасно.
Договір повинен бути ратифікований парламентами всіх країн ЄС і Хорватії, а також Європарламентом. Процес ратифікації імовірно займе весь 2012 рік.
Країни ЄС по-різному дивляться на те, яким повинен бути процес контролю за виконанням зобов'язань та можливі санкції. Так, Нідерланди не виключають навіть перенесення дати прийому, якщо результати не будуть задовільними. Італія і Швеція виступають проти цього і пропонують обмежитися менш суворими заходами, наприклад, тимчасовим заморожуванням допомоги з європейських фондів розвитку.
Якщо все піде без затримок, то Хорватія офіційно стане членом ЄС 1 липня 2013 року, як це планує Європейська комісія.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас