S&P погрожує знизити рейтинг США у випадку дефолту в серпні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P погрожує знизити рейтинг США у випадку дефолту в серпні

Казна та Політика
652
Кредитний рейтинг США буде негайно скорочений до рівня "вибірковий дефолт", якщо держава пропустить платежі про боргах 4 серпня, сказав Рейтер керівний директор агентства Standard & Poor's Джон Чамберс.
Чамберс, який також є головою комісії S&P з суверенних рейтингів, сказав, що облігації, термін обігу яких закінчується 4 серпня, отримають рейтинг "D", якщо уряд не зможе виконати зобов'язання з них. Рейтинги інших Treasuries також будуть знижені, але не настільки різко.
"Якщо уряд США пропустить платіж, він отримає рейтинг "D", - сказав Чамберс. - Це може статися відразу після 4 серпня, коли закінчується термін облігацій, оскільки у них немає періоду відстрочки погашення".
Побоювання про технічний дефолт зросли після того, як бюджетні переговори між демократами і республіканцями у Вашингтоні зірвалися раніше цього тижня. Навіть короткостроковий дефолт США відразу ж підвищить вартість запозичень для країни, погрожуючи тендітному економічному відновленню і підриваючи статус долара як резервної валюти.
Четвертого серпня міністерство фінансів має виплатити $30 мільярдів за стікаючим короткостроковими облігаціями.
Оскільки переговори про борги зайшли в глухий кут, на поверхню почали виходити нові ідеї, такі як встановлення пріоритетів при поверненні боргів. Але міністр фінансів Тімоті Гайтнер попередив законодавців, що таке рішення все одно змусить інвесторів остерігатися американських облігацій.
Гайтнер сказав, що, оскільки США зараз позичають приблизно 40 центів від кожного витраченого ними долара, установка пріоритетів у виплаті боргів без підвищення боргового "стелі" вимагатиме скорочення всіх урядових витрат на 40 відсотків.
S&P - не перше агентство, яке заявило, що знизить рейтинг США у разі невиконання зобов'язань. На початку червня агентство Moody's пообіцяло скоротити американський рейтинг незабаром після можливого дефолту до рівня "Аа".
У середу Moody's повідомило, що пониження кредитного рейтингу США також вплине на рейтинги деяких штатів і муніципалітетів, які мають сильні кредитні зв'язку з федеральним урядом.
Чамберс стверджує, що ймовірність дефолту США "вкрай низька", оскільки S&P очікує, що підвищення боргової "стелі" країни відбудеться в останню хвилину, як це траплялося вже більше 70 разів з 1960-х років.
Він також зазначив, що дефолт Treasuries - еталона, порівняно з якими оцінюються всі облігації, - зробить неважливими всі побоювання про кредитні рейтинги США, оскільки світові кредитні ринки просто розваляться.
Проте він дав зрозуміти, що S&P більше стурбоване здатністю уряду США значно скоротити дефіцит бюджету протягом двох років, оскільки президентські вибори в 2012 році серйозно ускладнять досягнення двопартійного угоди.
S&P поки що єдине з трьох великих агентств, яке знизило прогноз кредитного рейтингу США до негативного. Moody's Investors Service і Fitch Ratings стурбовані відсутністю результатів бюджетних переговорів у Вашингтоні, але поки зберігають прогноз стабільним.
Міністерство фінансів США 16 травня досягло боргової "стелі" країни - $14,3 трильйона - і відтоді використовує нетрадиційні заходи, щоб продовжувати виконання зобов'язань. Гайтнер сказав, що Мінфін зможе протриматися без оголошення дефолту до 2 серпня.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас