Ъ: Гроші відкладуть на майбутнє — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Гроші відкладуть на майбутнє

Казна та Політика
721
Кабмін придумав, як збалансувати бюджет Пенсійного фонду (ПФУ) у зв'язку з введенням другого рівня накопичувальної системи пенсійного забезпечення. У 2013 році планується створити фонд майбутніх поколінь, в якому вже за три роки може бути акумульовано понад 10,5 млрд грн, зокрема, за рахунок наднадходження від приватизації або продажу сільськогосподарських земель. Експерти скептично поставилися до створення такого фонду, вважаючи сумнівними джерела його наповнення.
Минулої суботи Мінфін оприлюднив законопроект, який передбачає створення з 1 січня 2013 року так званого фонду майбутніх поколінь, який буде фінансуватися зі спецфонду держбюджету. Чиновники пропонують дев'ять джерел його наповнення, три з яких - надходження від продажу сільгоспземель, від оподаткування операцій з вивезення капіталу та імпорту нафтопродуктів - ще не оформлені законодавчо. Надходження коштів також заплановано за рахунок перевиконання планів з приватизації, погашення боргів за кредитами, залученими під держгарантії, штрафів за видобуток корисних копалин без дозволу та добровільних внесків юридичних і фізичних осіб.
В Мінфіні підрахували, що за перші три роки надходження до фонду складуть 10,6 млрд грн. 10% цих коштів планується направити на покриття дефіциту ПФУ в зв'язку з введенням другого рівня накопичувальної пенсійної системи. При цьому дефіцит ПФУ буде погашатися лише при виконанні двох умов: якщо заборгованість платників єдиного соціального внеску не перевищуватиме 5% від нарахованих сум і темпи зростання середнього розміру пенсійних виплат за останні три роки не будуть більшими від приросту номінального ВВП. Частину грошей фонду спрямують на покриття додаткових витрат на реформування системи обов'язкового соціального медичного страхування, хоча обсяги такого фінансування в законопроекті не вказані. Крім цього, кошти фонду будуть вкладатися в інвестиційні та інноваційні проекти, цінні папери уряду і українських підприємств, боргові фінансові інструменти інших держав, Держагентство і центральних банків з високим кредитним рейтингом, а також банківські метали. Механізми управління коштами та правила інвестування має розробити Кабмін. У Мінфіні вчора від коментарів відмовилися.
Експерти скептично ставляться до створення такого фонду. За словами провідного наукового співробітника Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Лідії Ткаченко, перш за все сумнівними є джерела наповнення фонду. "Частина джерел або не узаконена, або - як приватизація - вже вичерпана. Хіба що по другому колу продаватимуть 'Укртелеком' і 'Криворіжсталь', тому навряд чи взагалі уряд зможе зібрати щось в фонд навіть за три роки", - вважає Ткаченко. Нагадаємо, в останні кілька років план надходжень від приватизації не виконувався: наприклад, в 2010 році він склав майже 1,1 млрд грн, або 17,2% від запланованого. Цього року планові надходження перевиконані за рахунок продажу "Укртелекому".
Старший науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень Олександр Коваль зазначає, що порядок інвестування коштів повинен бути встановлений законами, як того вимагає світова практика, а не постановами уряду, як пропонує Мінфін. Крім того, 10% коштів, які планується направити на погашення дефіциту ПФУ, аналітики називають "краплею в морі", оскільки в перший рік запровадження другого рівня пенсійної системи дефіцит складе 3,5 млрд грн, а ще через три роки - 15 млрд грн . "Сьогодні є дефіцит (запланований на рівні 17,7 млрд грн, - ред.), Виникне додатковий, і будемо його частково погашати. А що робити зі старим?" - дивується Коваль. Альтернативою ініціативи Мінфіну може стати надання податкових пільг, що стимулювало б підприємства до збільшення відрахувань до Пенсійного фонду, вважає голова Національного форуму профспілок Мирослав Якибчук.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас