Прем'єр-міністр Греції: "Ми повинні врятувати країну будь-що" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прем'єр-міністр Греції: "Ми повинні врятувати країну будь-що"

Казна та Політика
367
Прем'єр-міністр Греції Георгіос Папандреу закликав у середу парламент країни проголосувати за середньострокову 28-мільярдну програму бюджетних скорочень і підвищення податків, передає РІА Новини. "Ми повинні врятувати країну будь-що", - сказав він.
ЄС і МВФ вимагають від Афін нових скорочень, щоб продовжити 110-мільярдну кредитну підтримку. "Ми повинні схвалити складні рішення. Все, що я роблю, я роблю тому, що вважаю це необхідним для Греції і греків", - заявив Папандреу.
Владна лівоцентристська партія ПАСОК має 155 депутатів в парламенті, для схвалення законопроекту потрібно 151 голос з 300. Лише один депутат ПАСОК оголосив, що проголосує проти, і один депутат опозиції відкрито підтримав законопроект, порушивши партійну дисципліну. Голосування, як очікується, відбудеться в найближчі хвилини.
Економіка Греції на початку 2000-х була однією з найуспішніших в Європі. У період з 2000 по 2007 рік приріст становив 4,2%. Інвестиції текли в країну, відсоткові ставки знижувалися. Падіння прибутковості з облігацій дозволяло уряду обслуговувати великий бюджетний дефіцит.
Насправді високий рівень державного боргу - результат соціальної політики та структури економіки Греції починаючи з 1974 року, коли була вигнана військова хунта і встановилася демократія. Саме тоді були створені робочі місця в громадському секторі, підвищено пенсії, інші соціальні виплати. Вже в 1993 році загальний розмір держборгу дорівнював валовому внутрішньому продукту. І тільки девальвація національної валюти допомогла тоді обслуговувати цю заборгованість. Після 2001 року Греція увійшла в зону євро. Що, знову ж, сприяло зниженню відсоткових ставок і рятувало уряд від фінансових труднощів.
Грецька індустрія базується на двох основних галузях: морські перевезення й туризм. Світова фінансова криза торкнулася обох. Причому рівень падіння тільки за 2009 рік склав порядку 15%.
Водночас керівництво Греції, для того щоб вписуватися в економічні нормативи єврозони, надавало не цілком правильну статистику. Так, згідно з офіційними даними, бюджетний дефіцит становив 6%, але реально його значення спочатку було переглянуто у бік підвищення до 8%, потім - до 12,7%, а зрештою - до 13,6% ВВП. В результаті створилася ситуація, коли загальний рівень доходу, тобто всі надходження уряду Греції в 2010 році, склав близько 84 млрд євро, витрати - 106 млрд, бюджетний дефіцит - 23 млрд. А розмір національного боргу досяг до сьогоднішнього дня 350 млрд.
У таких країн-позичальників, як США, є можливість фінансувати бюджетний дефіцит за рахунок додаткової емісії. У Греції його немає. Вона входить в зону євро і може випускати за договором не більше 2% від загального обсягу цієї валюти. А ще можливість розплачуватися за поточними боргами стимулює зростання національної економіки, що дає надію на збільшення надходжень в майбутньому. Але результат 2010 року для Греції - мінус 5% від валового національного доходу.
Більшість рейтингових агентств вже знизили суверенний рейтинг Греції: Fitch - до "B+" (довгостроковий) і до "B" (короткостроковий), очікування - "негативні"; Moody's - до "Caa1", прогноз - "негативний"; Standard & Poor's - до "CCC" (внутрішній) і "CCC" (зовнішній), очікування - теж "негативні". Все це веде до зростання відсоткових ставок з нових запозичень.
Єдиний вихід із ситуації - скорочення витрат. Але соціальна ситуація в Греції складається більш ніж серйозна. Рівень безробіття - один з найвищих в Європі: 16,2%. А ще в цілому 20% населення живе за офіційною межею бідності. Тобто знижувати витрати на соціальні програми наразі проблематично.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас