Найбагатшою жінкою світу стане австралійка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найбагатшою жінкою світу стане австралійка

Казна та Політика
847
Джина Райнхарт успадкувала видобувну компанію Hancock Prospecting від батьків в 1992 р. Її батько Ленг Хенкок був одним з першопрохідців-гірничодобувачів Австралії, і в 1952 р. виявив найбільше в світі родовище залізної руди Pilbara.
У молодості Райнхарт була одружена двічі, але її другий чоловік - американський адвокат Френк Райнхарт - помер в 1990 р. Отримавши у спадок вугільні та залізорудні шахти, вона зосередилася на розвитку бізнесу і зараз на всіх парах рухається до того, щоб обігнати за розміром особистого статку мексиканського магната Карлоса Сліма, який накопичив $74 млрд., і колишнього власника корпорації Microsoft Білла Гейтса, капітал якого оцінено в $56 млрд.
Оскільки Джина Райнхарт всіма силами намагається уникати публічності, реальна вартість її активів може бути недооцінена. Жінка володіє всіма своїми компаніями прямо, без участі інших акціонерів, і поки воліє не хвалитися прибутками.
"Якби Райнхарт була компанією, що котирується на Австралійській фондовій біржі і оціненою за таким же принципом - 11-кратному відношенню вартості до заробітку - як і видобувна корпорація Rio Tinto, вона зараз могла б коштувати $30 млрд. і бути в першій десятці списку мільярдерів журналу Forbes. Цілком можливо, що її вугільні та залізорудні підприємства покажуть річний прибуток розміром $10 млрд., і тоді оцінка її особистого статку підскочить до понад $100 млрд.", - міркують експерти австралійського бізнес-видання SmartCompany.
Наразі найбагатшою жінкою світу зі статком $26,5 млрд. вважається Крісті Уолтон, вдова знаменитого засновника імперії роздрібних супермаркетів Wal-Mart Джона Уолтона. Утримуватися на вершині списку мільярдерок їй, на думку експертів, вдасться не довше двох-трьох років.
Днями дослідницький дивізіон Citigroup Global Markets, що входить в американську банківську групу Citibank, випустив 60-сторінкову доповідь з оглядом 400 нових видобувних проектів, які готуються до впровадження по всьому світу. Як і слід було очікувати, більшість подібних розробок організовують лідери сировинного ринку BHP Billiton, Rio Tinto, Xstrata і Anglo American - гігантські міжнародні корпорації, що належать тисячам акціонерів.
Дивним відкриттям стало п'яте місце, на якому, випереджаючи найбільшу сировинну групу Бразилії Vale, опинилася компанія Hancock Prospecting, що перебуває в одноосібному володінні пані Райнхарт.
Щоб порівняти різноманітні видобувні проекти, експерти перевели їх в "мідний еквівалент". Іншими словами, всі активи були оцінені, ніби вони роблять тільки мідь - основний кольоровий метал, який використовується в широкому спектрі індустрій від будівництва до електроніки.
Найбільшим новим проектом визнано залізорудний кар'єр Simandou, який розробляє корпорація Rio Tinto в західноафриканській країні Гвінеї. Його планують запустити у виробництво в 2013 р. і довести обсяг випуску руди до 70 млн. т на рік, що, за оцінкою Citigroup, еквівалентно 875 тис. т міді.
Примітно, що три з десяти найбільших у світі видобувних проектів належать Джині Райнхарт. Стільки ж у Rio Tinto, тоді коли провідна добувна компанія світу BHP Billiton в топ-10 не представлена ​​зовсім.
Масштаб проектів Джини Райнхарт колосальний. Залізорудне підприємство Roy Hill в Західній Австралії, що запускається нею, яке почне виробництво в 2014 р., буде випускати 55 млн. т сировини на рік, оцінено в 688 тис. т мідного еквівалента.
Її другий за величиною проект Alpha Coal в австралійському штаті Квінсленд також почне операційну діяльність в 2014 р. і, як очікується, буде виробляти 30 млн. т вугілля на рік, що рівноцінно 563 тис. т міді. Ще одне аналогічне нове підприємство пані Райнхарт - Kevin's Corner coal в Квінсленді має запуститися в роботу в 2013 р. і теж буде виробляти 30 млн. т вугілля на рік.
Для здійснення цих трьох проектів Джина Райнхарт, як очікують експерти, запросить партнерів, щоб утворити спільні підприємства. У неї вже є більш ніж успішний досвід залучення Rio Tinto до розробки свого першого проекту - рудника Hope Downs в Західній Австралії, який став найприбутковішим активом мільярдерки.
При поточному річному виробництві на рівні 30 млн. т залізної руди і нинішній ціні $175 за тонну цієї сировини Hope Downs генерує близько $5 млрд. виручки на рік. Собівартість виробництва тонни руди в регіоні Pilbara сьогодні становить близько $ 42, дозволяючи заробляти $133 на кожній тонні. Це означає, що рудник Hope Downs генерує близько $3,78 млрд. прибутку на рік, половина якої - $1,9 млрд. - тече до Джини Райнхарт.
Наразі виробництво на Hope Downs розширюється до 45 млн. т на рік, що підвищить частку пані Райнхарт в цьому проекті до 22,5 млн. т, і, теоретично, дозволить їй одержувати до $2,8 млрд. на рік (до відрахування ліцензійних платежів компанії Rio Tinto і виплати податків і зборів державі).
Якщо три нових проекти, згаданих Citigroup, вдасться вивести на рівень продуктивності, як у Hope Downs, і якщо ціни на сировину залишаться на такому ж високому рівні, як зараз, вугільні та залізорудні бізнеси Джини Райнхарт будуть приносити їй близько $10 млрд., а оцінка її особистого статку перевищить $100 млрд.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас