ТЕЦ готують інвесторам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ТЕЦ готують інвесторам

Казна та Політика
930
Слідом за вугільними підприємствами в оренду приватним власникам можуть бути віддані і державні теплоелектроцентралі. У Верховній Раді України збираються розглянути законопроект про особливості передачі в оренду або концесію об'єктів паливно-енергетичного комплексу, які перебувають у державній власності. Експерти відзначають, що об'єкти ТЕЦ готують до прихованої приватизації, що може спричинити переділ сфер впливу на ринку.
Щоб вийти на ринок експорту електроенергії і стати членом європейського Енергетичного співтовариства, а також не допустити критичної зношеності потужностей, Україні необхідні термінові інвестиції в теплові електростанції, теплоелектроцентралі і гідроелектростанції. Експерти відзначають, що за відсутності інвестицій в модернізацію даних об'єктів вони можуть не пережити 2014 рік, коли критична зношеність потужностей може призвести до збоїв і аварій на підприємствах енергетики.
Тому уряд планує вчинити з теплоелектроцентралями за прикладом вугільних підприємств - віддати їх в оренду або концесію. Для цього у Верховній Раді готується розгляд законопроекту №8632 про особливості передачі в оренду або концесію об'єктів паливно-енергетичного комплексу, які перебувають у державній власності.
"Влада використовує контрольовану парламентську більшість для реалізації чергового плану фактично прихованої приватизації низки вугільних шахт і теплоелектроцентралей (ТЕЦ). На жаль, останнім часом більшість з голосуючих народних депутатів навіть і не намагаються зрозуміти істинне значення конкретного законопроекту в сфері ПЕК", - сказав МінПрому експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук.
Саме тому, за його словами, слідом за скандальним і малозрозумілим законом про списання 24 млрд грн. боргу підприємствам ПЕК (Нафтогазу, облгазам, теплокомуненерго, обленерго) з'являється пропозиція Кабміну про концесію вугільних шахт і ТЕЦ. Законопроект №8632 підготовлений і затверджений Міністерством енергетики та вугільної промисловості.
Варто зазначити, що потенціал теплоцентралей дійсно може залучити інвесторів до цих об'єктів. Так, у 2010 році теплоелектроцентралі виробили 5220,1 млн кВт•год, що на 1053,5 млн кВт•год (25,3%) більше, ніж в 2009, і на 132,5 млн кВт•год (2,6% ) більше, ніж прогнозувалося. Проте частка підприємств ТЕЦ серед інших виробників Об'єднаної енергетичної системи України (ОЕС) є найменшою.
Так, у 2004 році виробництво електроенергії загалом підприємствами ОЕС Україні склала 181 312 млн кВт•год, при цьому частка підприємств ТЕЦ склала лише 5% - 8345 млн кВт•год, в 2005 вироблення ОЕС склало 185 187 млн кВт•год , підприємств ТЕЦ - 4% (8060 млн кВт•год). У наступні роки спостерігалося зменшення частки ТЕЦ у виробленні електроенергії підприємствами ОЕС. У 2006 підприємства ОЕС виробили 192195 млн кВт•год, підприємства ТЕЦ - 3% (5920 млн кВт•год), у 2007 році підприємства ОЕС - 195 126 млн кВт•год, ТЕЦ - 3% (5493 млн кВт • год), у 2008 році підприємства ОЕС - 191 676 млн кВт•год, ТЕЦ - 3% (5135 млн кВт•год).
У 2009 році виробництво електроенергії підприємствами ТЕЦ впало до критичного рівня - 4167 млн кВт•год, або 3% від вироблення електроенергії всіма підприємствами ОЕС. Дане падіння в принципі пояснюється загальним зниженням вироблення електроенергії підприємствами ОЕС - 172 900 млн кВт•год. У 2010 році виробництво електроенергії підприємствами ОЕС склала 187 910 млн кВт•год, підприємствами ТЕЦ - 3% (5220 млн кВт•год).
При цьому встановлена потужність електростанцій України на початок минулого року дорівнює 52 957,7 МВт, з них потужність підприємств ТЕЦ становить найменшу частку - 2,8%, або 1483 МВт. Загальна встановлена потужність всіх електростанцій НАК "Енергетична компанія України", куди входять і ТЕЦ, дорівнює 56% від потужності всіх електростанцій країни, або 29 669,7 МВт: з них ТЕС - 43,7%, або 23 140 МВт, ГЕС та ГАЕС - 9,5%, або 50,46,7 МВт, інших електростанцій країни - 44%, або 23 228 МВт.
У поточному році на ринку виробництва електроенергії спостерігається зростання обсягів виробництва. Наприклад, теплові електростанції енергогенеруючих компаній НАК ЕКУ з початку року виробили 22 млрд кВт•год електроенергії, що складає 26,6% від загальнодержавного показника. Це на 1,8 млрд кВт•год, або 8,8% більше, ніж за аналогічний період минулого року (20,2 млрд кВт•год). При цьому теплоелектроцентралі за січень-травень 2011 виробили 2,8 млрд кВт•год електроенергії, що на 13,5% більше, ніж за аналогічний період минулого року - 2,5 млрд кВт•год.
Для порівняння: гідроелектростанції протягом 5 місяців поточного року суттєво знизили обсяги виробництва - 5,5 млрд кВт•год електроенергії, що на 19,5% менше, ніж за аналогічний період минулого року (6,9 млрд кВт•год) . Зменшення обсягів вироблення електроенергії гідроелектростанціями у НАК ЕКУ пояснюють тим, що в цей період спостерігалася низька водність річок Дніпро та Дністер.
В цілому енергогенеруючі компанії та електростанції НАК ЕКУ з початку 2011 року виробили 30,4 млрд кВт•год, або 36,7% від загального виробітку електроенергії ОЕС України. Це на 800 млн кВт•год, або 2,6% більше, ніж торік.
Незважаючи на настільки малу частку вироблення електроенергії на вітчизняному ринку, у ТЕЦ є непоганий потенціал, і при належному інвестуванні вони можуть наростити обсяги виробництва електроенергії. Тому уряд вирішив доцільним віддати їх потенційним інвесторам. Подібним чином уряд вчинив з вугільними підприємствами. "Ще раніше, на початку квітня, Кабмін "дбайливо" вніс два великі і успішні підприємства вугільної видобутку, Свердловантрацит і Ровенькиантрацит, до переліку підприємств держвласності, які можуть бути передані в концесію", - нагадав Ю.Корольчук.
На думку експерта, викликає питання і те, що влада "згадала" про концесію та оренду державних шахт на тлі зростання видобутку вугілля. Так, в 2010 році Україна збільшила видобуток вугілля на 4% (на 2,8 млн тонн) у порівнянні з 2009 - до 75,1 млн тонн. А в січні-травні 2011р. видобуток вугілля збільшився на 10% (на 3,1 млн тонн) у порівнянні з січнем-травнем 2010 - до 33,9 млн тонн.
Вже названі Ровенькиантрацит і Свердловантрацит займають відповідно друге і третє місце з видобутку вугілля в Україні. На першому місці - ВАТ "Павлоградвугілля". Зацікавленість концесією Ровенькиантрациту і Свердловантрациту активно проявляє промисловий холдинг Рината Ахметова ДПЕК, який вже давно співпрацює з цими вугільними підприємствами.
"Безумовно, концесія або оренда як форма економічного співробітництва держави і приватного капіталу необхідна. Але це виправдано лише в тих випадках, коли механізм концесії задіюється на підприємствах, які насправді збиткові, а не за звітами бухгалтерії", - вважає експерт. Приватні інвестиції можуть посприяти розвитку або виходу з кризи подібних підприємств. Тоді зрозуміла логіка держави, яка і підприємство рятує, і гроші заробляє.
Ситуація з концесією ТЕЦ, вважає Ю.Корольчук, ще більш складна. "На даний момент більшість великих ТЕЦ передані на баланс або контролюються "Нафтогазом України": Дніпродзержинська, Херсонська, Миколаївська, Одеська, Харківська ТЕЦ-5, Лисичанська, Зуєвська, Донецька, Криворізька ТЕЦ і ДП "Кримські генеруючі системи", - зазначив експерт.
Політика держави, на думку експерта, в цих питаннях суперечлива, тому що спочатку уряд бере курс на створення СП між Нафтогазом і Газпромом, потім готується виводити Нафтогаз на IPO і, нарешті, планує віддавати об'єкти Нафтогазу в довгострокову концесію. При цьому всі дані процеси несумісні.
"Законопроект про особливості передачі в оренду або концесію об'єктів ПЕК насправді не має на меті хоча б почати вирішувати наболілі проблеми", - говорить Ю.Корольчук. Його прийняття, впевнений експерт, означатиме переділ сфер впливу або зміцнення існуючих фінансово-промислових груп, а також приховану форму приватизації вугільних шахт і ТЕЦ.
Галина Поляниця
За матеріалами:
МінПром
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас