Експерти: Кожен шостий європейський банк не пройде стрес-тест — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Кожен шостий європейський банк не пройде стрес-тест

Казна та Політика
208
Європейське управління з банківського нагляду готується в найближчі тижні оголосити результати чергових стрес-тестів банків. Як стало відомо Reuters, результати невтішні - стрес-тести не пройшли 10-15 з 91 фінансової установи, які були перевірені на роботу в сценарії кризи. За інформацією джерела в банківських колах країн - членів єврозони, серед банків, що провалили іспит - установи в Греції, Іспанії, Португалії і навіть благополучній Німеччині.
Інше джерело уточнило, що управлінню невигідно підвищувати кількість проблемних банків. За його словами, цифра в 10-15 банків свідчить про серйозність ситуації, однак якщо таких установ буде більше, то на ринку може виникнути паніка, а боргова криза в єврозоні лише поглибиться.
Під час кризи практику проведення стрес-тестів ввів і Центробанк Росії. У квітні він повідомив, що у разі реалізації сценарію стрес-тесту, проведеного фахівцями Центробанку, втрати російських банків можуть скласти 50,8% капіталу банків, або 5,2% ВВП. Сценарій стрес-тесту, який ЦБ використав у цьому році, передбачає відтік вкладів фізичних осіб в обсязі від 10% до 20% від достресового. Він також передбачає відтік депозитів юридичних осіб в обсязі до 10% від дострессового. Крім цього сценарій ЦБ передбачає знецінення рубля на 20%, а також знецінення вкладень в акції на 30%. При виконанні сценарію значення нормативу достатності не перевищить 10% у 321 банку, на які припадає 50,8% активів банківського сектора.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас