Мінекономіки: Білорусія з початку року залучила 743 млн доларів прямих іноземних інвестицій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінекономіки: Білорусія з початку року залучила 743 млн доларів прямих іноземних інвестицій

Казна та Політика
108
Обсяг залучених прямих іноземних інвестицій в Білорусію з початку 2011 року склав 743 млн доларів (11,4% річного завдання). Про це повідомив у вівторок журналістам міністр економіки республіки Микола Снопков.
Незважаючи на те що "це практично три чверті від обсягу всього минулого року, такі обсяги влаштовувати не можуть, оскільки завдання встановлено в 6,5 мільярда доларів, а на жаль, цей проміжний підсумок визнано недостатнім", сказав він.
Снопков зазначив, що ставка по залученню інвестицій робиться на традиційні галузі, які на даний момент займають найбільшу питому вагу в ВВП, - це обробна промисловість. "Тому необхідно в першу чергу модернізувати саме цю галузь, оскільки, крім грошей, це гарантовані ринки збуту. Також це ті галузі, які позначені як пріоритетні: біотехнології, точна електроніка, тонка хімія та IT-технології", - пояснив міністр.
Серед найбільш пріоритетних партнерів Білорусі по залученню іноземних інвестицій Снопков назвав Китай. "Це проект з формування та створення китайсько-білоруського індустріального парку. Пріоритетами парку визначені тонка хімія, точне машинобудування та біотехнології. Оскільки південноазіатські ринки - це зростаючі ринки, 1 мільярд споживачів у середньостроковій перспективі там буде", - заявив він.
Міністр зауважив, що Білорусь розглядає в ролі інвесторів і європейські високотехнологічні держави - Німеччину, як першу з точки зору хайтеку, і Ізраїль, світового лідера з точки зору біотехнологій, додавши, втім, що "географія не може обмежуватися якимись переважними країнами".
Снопков також вважає, що основою формування комфортного інвестиційного поля не служить максимум преференцій. "Те, що на даний момент прийнято, є прекрасним правовим полем. Зайві преференції не створюють і не стимулюють розвиток конкуренції, тому на даний момент в інвестиційному кліматі створені всі необхідні умови з точки зору адміністративного, правового, податкового законодавства", - запевнив чиновник.
Він також висловив думку, що для інтенсифікації інвестицій необхідні дві основні речі: "Перше - це гарантії інвестору, що такі правила гри, які встановлені на момент входження в нашу країну, збережуться на той період, про який ми домовляємося з ним в інвестдоговору, і другий момент - це бажання міністерств, областей, органів держуправління залучати інвестора".
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас