Азаров: Співробітництво з НАТО - це суверенне право — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров: Співробітництво з НАТО - це суверенне право

Казна та Політика
236
Співробітництво України з НАТО - ніяка не відповідь Москві, це наше право реалізовувати різні форми співпраці. Про це повідомив прем'єр Микола Азаров в ефірі телеканалу "1+1".
"Співробітництво України з НАТО - це ніяка не відповідь Москві. Це наше право використовувати різні форми співпраці. У тому числі, і з таким альянсом яким є НАТО. Не секрет, що наша військова техніка застаріла, і тому співпраця з такою просунутою в військовому відношенні організацією підтягне наші збройні сили. Ми також проводимо спільні навчання з Росією, Білоруссю. У нас немає ніяких ідеологічних забобонів. Ми співпрацювали з НАТО, і будемо співпрацювати, незважаючи на свій позаблоковий статус", - заявив Азаров.
Відповідаючи на питання про співпрацю з НАТО, Азаров сказав, що це ні в якому разі не "дуля в кишені" для Москви.
"Ні, звичайно. Москва співробітничає з НАТО. У них своя місія при НАТО. Ми спокійно на це дивимося, і ніхто нам не забороняє співпрацювати", - заявив Азаров.
Нагадаємо, 21 червня ц.р. Президент Україна Віктор Янукович, виступаючи в Страсбургу, заявив, що Україна не буде учасником будівництва нової системи ПРО. "Ми не збиралися, не збираємося і, я переконаний, не будемо учасниками будівництва цієї системи (ПРО). Але ми добре розуміємо: якщо в якійсь її частині буде задіяна Україна, можливо, Росія - це завжди піде на користь системі європейської безпеки" , - сказав Президент.
Крім того, Янукович заявив, що позиція України щодо позаблоковості залишається незмінною. "Ми були, є і будемо позаблоковою країною, як це визначив закон про принципи внутрішньої і зовнішньої політики", - зазначив він.
Раніше, 25 травня ц.р. Президент Україна Віктор Янукович відкинув можливість членства України в НАТО.
Нагадаємо, в лютому ц.р. під час зустрічі міністра закордонних справ Костянтина Грищенка і генсека НАТО Андерса Фог Расмуссена, НАТО запропонувало Україні вивчити можливість участі у створенні протиракетної оборони альянсу. Тоді сторони обговорили питання співпраці в процесі створення ПРО.
Раніше Грищенко заявляв, що Україна буде готова взяти участь у створенні європейської ПРО, якщо США і РФ між собою домовляться. Грищенко нагадав, що в України є два об'єкти, які можуть використовуватися для потреб ПРО, успадкованих від колишнього СРСР - один в м. Севастополі та інший в м. Мукачеве. Українські радіолокаційні станції з лютого 2008 р. припинили передачу інформації в Росію у зв'язку з денонсацією відповідної двосторонньої угоди.
24 лютого ц.р. Віктор Янукович на спільній прес-конференції з генеральним секретарем НАТО Андерсом Фог Расмуссеном заявив, що Україна та НАТО підтвердили готовність до продовження партнерських відносин. "Ми домовилися і надалі підтримувати активний політичний діалог і розвивати практичне співробітництво України з НАТО. Ми продовжимо реалізацію всіх чинних проектів і програм. Увагу буде приділено ефективному використанню існуючих інструментів і форматів співпраці", - підкреслив Янукович.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас