Fitch: Російський банківський сектор повернувся до сталого розвитку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch: Російський банківський сектор повернувся до сталого розвитку

Казна та Політика
158
Fitch Ratings підготувало нову презентацію "Російський банківський сектор: відновлення стійкого розвитку". У ній говориться, що банківський сектор РФ "стабілізувався після кризи на тлі відновлення цін на нафту, відновлення зростання економіки, досягнення дна в плані якості активів і зниження тиску на капіталізацію". Однак агентство відзначає посилення конкуренції у зв'язку з ще помірним попитом на кредити, потенціалом більш високоризикованого кредитування в деяких фінансових організаціях і сильнішою стурбованістю з приводу довгострокової стійкості багатьох банків середнього і малого розміру.
Більшість російських банків мають "стабільний" прогноз з рейтингів, і Fitch не очікує на зміни більшої частини цих прогнозів протягом 2011 року. Однак у середньостроковому плані агентство бачить більш сприятливі перспективи у більших фінансових організацій, ніж у банків меншого розміру, і з часом це, ймовірно, призведе до збільшення відмінностей за рівнями рейтингів в секторі.
"Зростання кредитування в банківській системі йде досить помірними темпами (12,1% у річному вираженні за чотири місяці 2011 року та 13,5% за 2010 рік), що лише приблизно відповідає номінальному зростанню ВВП. Це відображає досить повільне відновлення довіри корпоративних емітентів і населення після кризи і відносно обережний підхід багатьох банків. Попит на кредити може підвищитися в результаті відновлення зростання промисловості, поліпшення довіри, розвитку інфраструктури та активізації угод злиттів і поглинань, хоча Fitch не очікує на швидке прискорення зростання кредитування найближчим часом", - відзначають в агентстві.
На думку Fitch, в банківському секторі з'являються ознаки поліпшення якості активів. "Так, кредити 4 і 5 категорій, відповідно до визначення Центрального банку Російської Федерації, скоротилися до 8% на кінець четвертого місяця 2011 року в порівнянні з піковим рівнем в 9,9% в травні 2010 року. Покриття цих кредитів резервами перебувало на комфортному рівні в 102% на кінець четвертого місяця 2011 року. Водночас ліквідність багатьох кредитних портфелів залишається обмеженою, оскільки багато позичальників все ще відновлюють свої позиції після спаду в період кризи, і їм необхідні регулярні пролонгації. Здатність багатьох позичальників здійснювати виплати за кредитами також істотно залежить від збереження відносно низьких відсоткових ставок", - йдеться в повідомленні.
Fitch відзначає, що збільшення конкуренції, зокрема, з боку банків у державній власності, призводить до того, що деякі фінансові організації послаблюють стандарти видачі кредитів, а також здійснюють диверсифікацію за рахунок роботи з корпоративними позичальниками нижчих ешелонів, що пов'язано з більш високим ризиком, а також за рахунок незабезпеченого роздрібного кредитування. На думку агентства, це може призвести до більш високих ризиків для деяких банків і створити потенціал для погіршення якості активів у майбутньому. Крім того, Fitch вважає, що "все більше конкурентне середовище зробить більш складним підтримку клієнтських баз і збереження життєздатних моделей бізнесу для банків середнього і малого розміру, що, можливо, зумовить подальшу консолідацію в секторі".
"Кредитні ризики згладжуються і раніше хорошими рівнями капіталізації у більшості банків за регулятивного показника достатності капіталу в банківської системи в 17,3% на кінець чотирьох місяців 2011 року. Fitch також відзначає, що комфортний на сьогодні рівень ліквідності в банківській системи дає банкам істотну гнучкість для вирішення труднощів з якістю активів без безпосереднього впливу цих проблем на капітал. Ліквідність залишається значною зважаючи на помірне зростання кредитів і сильний приплив депозитів (головним чином роздрібних) - останнє має місце, незважаючи на негативні на сьогодні реальні відсоткові ставки", - говориться в прес-релізі.
В агентстві зазначили, що "чиста прибутковість покращилася через більш низькі відрахування в резерви і вивільнення резервів останніми кварталами". "Водночас підвищення конкуренції призвело до зменшення маржі і скорочення прибутковості до відрахувань під знецінення кредитів, що трохи знижує здатність банків абсорбувати збитки за рахунок фінансового результату", - додали у Fitch.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас