Чи здатна субсидія врятувати від зростання вартості комуналки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи здатна субсидія врятувати від зростання вартості комуналки

Казна та Політика
706
Україна стала лідером зростання вартості комунальних послуг серед країн СНД. Згідно з офіційними даними Держкомстату України в травні 2011 року вартість природного газу для населення зросла на 50% порівняно з травнем 2010 року, електроенергія на 23%, гарячої води на 21%, квартплата на 14%. І це ще не межа. Очікується подальше зростання вартості комунальних послуг для населення. При цьому часто заявляють, що система субсидій з компенсації вартості послуг ЖКГ дозволяє зняти соціальну напругу та захищає населення від зростання комунальних послуг. Але офіційні дані Держкомстату викликають сумніви в ефективності цієї системи.
Згідно з даними Держкомстату України в травні 2011 року субсидії з комунальних платежів отримувало близько 2% всіх сімей України. 80% з них живуть у містах. Як правило, це насамперед самотні пенсіонери, які дійсно соціально незахищені. Але, водночас, було б помилково вважати, що 98% всіх сімей України мають достатньо грошей, для оплати постійно зростаючої вартості комунальних послуг. Швидше за все, така невелика кількість сімей, які отримують субсидії, пояснюється специфікою оцінки осіб, які мають право на субсидію. Занижені показники прожиткового мінімуму дозволяють більшу частину населення не вважати соціально незахищеними, і не надавати їм такого права, не зважаючи на те, що послуги ЖКГ дорожчають прискореними темпами.
Але навіть і ця невелика групка теж постійно зростає. За період січень-травень 2011 кількість охочих отримати субсидії зросла в 2 рази в порівнянні з аналогічним періодом поточного року. При цьому 9% з них було відмовлено. Небагато, якщо порівняти з попередніми періодами.
Станом на травень 2011 року, найбільша кількість сімей, які отримують субсидії, проживає в Києві, Кіровоградській та Сумській області, а найменше кількість таких сімей в Луганській, Дніпропетровській та Івано-Франківській області.
Сума субсидії теж зростає і станом на травень 2011 року складе 70,8 грн, що на 10% більше, ніж у 2010 році. Що явно дуже мало, якщо врахувати зростання комунальних послуг у порівнянні з 2010 роком. Такого роду сума субсидії була б вигідною до кризи, але тепер, коли гривня суттєво знецінилася і вартість життя виросла, ця сума виглядає не суттєвою і дозволяє лише частково вирішити проблему дорожнечі послуг ЖКГ. Сама ж сума субсидій істотно відрізняється по областях. Так якщо у Києві середня сума субсидій становить 184,3 грн на сім'ю, то в Чернівецькій області всього 14,1 грн на сім'ю.
За період січень-травень 2011 року було нараховано більше 1 млрд. грн у вигляді субсидій за комунальні послуги. Але як вже стало традицією, на кінець травня 2011 року заборгованості бюджетів перед організаціями ЖКГ з субсидій складає близько 265 млн. грн. Навіть настільки невеликі суми субсидій перетворюються на постійні борги бюджетів, які вже ніколи не зникають.
Логічно міркуючи, що низькі тарифи створюють проблему розрахунків за природний газ з Росією, Міжнародний Валютний Фонд вимагає підвищити тарифи комунальних послуг для населення. Водночас, очевидно, що система субсидій за комунальні послуги далека від можливості вирішити проблему захисти населення від нових підвищень.
Швидше за все, система субсидій - це данина європейській моді, ніж реальний механізм соціального захисту. Українців все більше і більше привчають сподіватися тільки на себе і тільки на свої доходи і вміння виживати в цій країні.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас