Експерти прогнозують зниження внутрішніх цін на зерно на 20-25% до 2012 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти прогнозують зниження внутрішніх цін на зерно на 20-25% до 2012 р.

Аграрний ринок
386
Експерти прогнозують, що зниження цін на зерно на внутрішньому ринку може скласти до 20-25% до кінця 2011 року через припинення відшкодування з 1 липня податку на додану вартість його експортерам.
"У першому півріччі (2011/2012 маркетингового року), ми думаємо, буде падіння ціни. Якщо ПДВ не повернуть, то падіння ціни може бути до 25%", - вважає старший аналітик інвестиційної компанії Dragon Capital Тамара Левченко.
Вона додала, що внутрішні ціни на зерно впадуть десь на 10-15% уже під час збору врожаю в липні-серпні, оскільки на ринку підвищиться пропозиція.
У свою чергу керівник аналітичного департаменту консалтингового агентства ААА Марія Колесник підкреслила, що зниження ціни на зерно в цей період має сезонний характер.
При цьому, за її словами, в поточному році через нововведень законодавства падіння може скласти до 20%.
"Мита і (припинення відшкодування) ПДВ вплинуть на ціну всередині країни", - вважає вона.
На думку аналітика інвестиційної групи "Сократ" Івана Паніна, зниження закупівельної ціни на зерно призведе до зниження рентабельності виробництва зернових, насамперед у дрібних і середніх господарствах.
"Трейдери не будуть іти на зниження своєї рентабельності. При цьому рентабельність виробництва зерна в середніх господарствах у поточному сезоні може трохи знизитися", - вважає він.
Щодо обсягів експорту в 2011/2012 експерти сходяться в обсягах 22-24 млн тонн і відзначають деякі труднощі при відновленні експортних операцій.
"Цього року у зв'язку з тим, що були введені квоти (на експорт зерна), ми частково ринки втратили, нам треба повертатися. Наші (експортери) будуть демпінгувати", - вважає Колесник.
У той же час Панін підкреслює зацікавленість країн-традиційних покупців українського зерна у відновленні постачань.
Прогнозуючи динаміку цін на зерно на внутрішньому ринку в другому півріччі 2011/2012, Левченко зазначила, що відбуватиметься краща кореляція з зовнішніми цінами, тому що більша частина обсягів до експорту вже буде реалізована.
Як повідомляло агентство, відповідно до Податкового кодексу, з 1 липня скасовується нульова ставка ПДВ для експортерів зерна, таким чином вони не зможуть заявляти суму ПДВ до відшкодування.
З 15 по 22 червня мінімальні ціни на пшеницю 3 класу на внутрішньому ринку знизилися на 4%, або 80 гривень до 1 900 гривень/тонна.
Президент Віктор Янукович 10 червня схвалив введення експортних мит на зернові культури до 1 січня 2012 року і затвердження їх ставок на рівні 9% - на пшеницю, але не менше 17 євро/тонна, на ячмінь - 14%, але не менш 23 євро/тонна, на кукурудзу - 12%, але не менше 20 євро/тонна.
Верховна Рада прийняла цей закон в травні.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас