Вибори прискорять накопичення держборгу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вибори прискорять накопичення держборгу

Казна та Політика
1047
На кінець першого кварталу 2011 р. зовнішній борг України склав $120,5 млрд., що складає 84,1% від національного ВВП, або 160,8% по відношенню до обсягу експорту товарів і послуг. І все б нічого, кажуть експерти, якщо б не настільки значна частка короткострокових боргів в 22,8%, або $27,5 млрд.
Заборгованість накопичилася за рахунок збільшення хвостів з торговельних кредитів реальному сектору на $1,5 млрд. Короткостроковий же зовнішній борг за залишковим терміном погашення, який досяг $51 млрд., покривається золотовалютними резервами НБУ лише на 71,4%. Нагадаємо, даний показник включає короткостроковий борг і відповідні виплати за довгостроковими зобов'язаннями протягом 12 місяців після звітної дати з основної суми боргу і не включає виплати відсотків.
Особливо побоюються експерти приросту боргів державного сектора, частка яких становить 28% зовнішньої заборгованості, або $33,8 млрд. Разом з тим, упевнений директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин, швидше за все, найближчі пару років влада буде намагатися утримати державний борг на рівні 40-45% від ВВП, а валову зовнішню заборгованість - на 80-90%. При цьому валовий показник буде рости пропорційно до зростання вітчизняного ВВП. І якщо приватний сектор, не виключено, може мати певні труднощі з обслуговуванням боргів, то у центробанку подібні проблеми навряд чи виникнуть. "А з 2014 р., після пікових виплат за позиками МВФ, можлива слабка тенденція до зниження загальної заборгованості", - прогнозує економіст.
На думку головного економіста інвесткомпанії "Драгон Капітал" Олени Бєлан, варто окремо розглянути можливі сценарії динаміки прямого держборгу і гарантованого державою. Так, якщо припустити, що в поточному році фінансування МВФ не відновиться, то вже з наступного року можна очікувати на зниження розміру гарантованого боргу, який буде виплачуватися з резервів НБУ.
Доля ж прямого держборгу буде прямо залежати від динаміки дефіциту державного бюджету. За оцінками "Драгон Капітал", у разі, якщо протягом п'яти найближчих років дефіцит буде утримуватися на рівні 3%, прямий борг держави буде зростати пропорційно до ВВП (орієнтовно до $83 млрд.). А значить, частка прямого боргу по відношенню до ВВП при цьому залишиться на нинішньому рівні (близько 28%).
Якщо ж дефіцит держбюджету складе 5% - прямий борг на кінець 2016 автоматично зростає до $108 млрд., або 35% ВВП, що означає 130%-ве зростання. "Стримана бюджетна політика буде сприяти більш повільному зростанню держборгу. Однак політичний фактор, пов'язаний з парламентськими виборами в 2012 р. і президентськими в 2015 р., навряд чи дозволить цим сценарієм реалізуватися", - резюмує пані Белан.
Базовий же сценарій розвитку подій, розроблений фахівцями Національного банку, передбачає поступове зниження зовнішнього боргу до рівня 66% ВВП до 2016 р. після можливого різкого зростання відносного розміру заборгованості в середньостроковій перспективі (внаслідок девальвації гривні та падіння реального ВВП).
При цьому найбільш чутливим зовнішній борг України залишається до змін обмінного курсу. Так, відзначають в Нацбанку, реальна девальвація гривні на 30% призводить до зростання відношення зовнішнього боргу до ВВП на 20 в.п. Крім того, як зазначає начальник управління методології, аналізу та прогнозування платіжного балансу департаменту платіжного балансу НБУ Сергій Ніколайчук, динаміка зовнішнього боргу залежатиме і від величини дефіциту поточного рахунку та рівня його фінансування за рахунок зовнішніх боргових запозичень.
"У будь-якому випадку, - говорить економіст ІГ "Арт Капітал" Олег Іванець, - поки в Україні все тримається на ілюзії, що все добре. Однак варто пам'ятати, що у випадку проблем Україну ніхто рятувати не буде - вона нікому не потрібна". І в цьому контексті відношення держборгу до ВВП на рівні 40% - це занадто багато, тому що "Україна - не член Євросоюзу", і на колективну допомогу нам чекати не варто. Найімовірніше, в середньостроковій перспективі зовнішній борг країни буде зростати, і від цього нікуди не дітися. Головне при цьому - правильно розпорядитися позиковими коштами. А найкраще, як зазначив заступник директора генерального економічного департаменту - директор департаменту економічного аналізу та прогнозування НБУ Олександр Петрик, просто жити за коштами.
Руслан Кисляк
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас