Мінфін Білорусі веде переговори про нові зовнішні запозичення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін Білорусі веде переговори про нові зовнішні запозичення

Казна та Політика
145
Міністр фінансів Білорусі Андрій Харковець заявив, що офіційний Мінськ веде переговори про залучення нового зовнішнього фінансування на додаток до кредиту Антикризового фонду ЄврАзЕС.
"Ми працюємо над залученням можливого зовнішнього фінансування крім Антикризового фонду ЄврАзЕС", - сказав Харковець журналістам у Мінську в п'ятницю.
При цьому міністр відмовився уточнити можливого кредитора, але заявив, що це будуть "цивілізовані форми". "Поки йдуть переговори. Це будуть не державні позики, інші форми, але цілком цивілізовані", - сказав Харковець.
Коментуючи надходження до Білорусі $800 млн з Антикризового фонду ЄврАзЕС, Харковець сказав, що "ми не маємо наміру використовувати ці кошти для фінансування дефіциту бюджету, ці ресурси враховані у складі золотовалютних резервів".
Міністр фінансів також констатував пряму залежність залучення ресурсів Міжнародного валютного фонду (МВФ) від швидкості і глибини макроекономічних реформ.
"Щодо МВФ питання не в сумі (яку запитує Мінськ), питання - як швидко зміниться макроекономічна політика. Йдеться про збалансований розвиток економіки", - Харковець.
"Якщо заходи, які реалізуються в економіці, структурні реформи будуть продовжені для коригування макроекономічної політики, МВФ надасть фінансову підтримку", - сказав міністр.
За його словами, при цьому обсяг ресурсів МВФ, на які Білорусь в цьому випадку може розраховувати, буде визначатися потребою фінансування розриву рахунку поточних операцій.
Тим часом міністр дав зрозуміти, що наразі офіційний Мінськ робить основний акцент на зростанні експорту як засіб компенсації дефіциту поточного рахунку.
При цьому він не виключає поглиблення структурних реформ в Білорусі, які узгоджені з Антикризовим фондом ЄврАзЕС. "Ми не побачили несподіваних пропозицій від МВФ щодо коригування макроекономічної політики. Цілком логічно, що ці заходи (реалізовані за підтримки Антикризової фонду ЄврАзЕС) з якісно іншими відзнаками можна реалізувати і з МВФ. Тут питання в глибині цих заходів та оцінки їх ефективності з боку МВФ", - сказав міністр.
За його оцінкою, зростання ВВП Білорусі в 2011 році сповільниться до 4,5% з 7,6% в 2010 році.
"У нас є свій розрахунок ВВП, бюджет орієнтується, що номінально він склав 233 трлн білоруських рублів, що відповідає зростанню в реальному вираженні на 4,5%", - сказав Харковець журналістам у Мінську в п'ятницю.
Він нагадав, що бюджет формувався виходячи з ВВП в 200 трлн рублів, що відповідає його зростанню на 9-10% у реальному вираженні.
Як повідомлялося, на початку червня білоруська влада звернулася до МВФ з проханням про реалізацію нової кредитної програми. Країна розраховує залучити $3,5-8 млрд в рамках нової програми співпраці з МВФ, яка, як очікується, буде розрахована на 3-5 років.
Глава Мінфіну Білорусі Харковець та заступник голови правління - керівний директор із забезпечення діяльності Антикризового фонду ЄврАзЕС Сергій Шаталов підписали 9 червня в Мінську угоду між Білоруссю і Євразійським банком розвитку про надання республіці фінансового кредиту з коштів Антикризового фонду ЄврАзЕС. Загальна сума кредиту становить $3 млрд. Перший транш у $800 млн Білорусь отримала 21 червня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас