Базовий прогноз НБУ: Валовий зовнішній борг України скоротиться до 66% від ВВП в 2016 р — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Базовий прогноз НБУ: Валовий зовнішній борг України скоротиться до 66% від ВВП в 2016 р

Казна та Політика
574
Валовий зовнішній борг (ВЗБ) України скоротиться до 66% від валового внутрішнього продукту (ВВП) в 2016 році з 84,1% на початок квітня 2011 року, якщо економіка буде розвиватися за базовим сценарієм, повідомив начальник управління методології, аналізу та прогнозування платіжного балансу департаменту платіжного балансу НБУ Сергій Ніколайчук.
"Зовнішня стійкість економіки України є задовільною. Водночас є значні ризики", - сказав він під час зустрічі з журналістами.
Згідно з презентацією департаменту платіжного балансу НБУ, наданою журналістам, за базовим сценарієм ВВД в 2011 році може скоротитися майже до 77% від ВВП, в 2012-му - до 74%.
"У базовому сценарії після різкого зростання співвідношення зовнішнього боргу до ВВП внаслідок девальвації гривні та падіння реального ВВП в 2009 році в середньостроковій перспективі це співвідношення поступово знижується, хоча досить повільно (до 66% в 2016 році)", - наголошується в презентації.
"Найбільш чутливим зовнішній борг України залишається до змін обмінного курсу... Також майбутня динаміка зовнішнього боргу в чомусь буде залежати від величини дефіциту поточного рахунку та рівня його фінансування за рахунок зовнішніх боргових запозичень", - підкреслюється в документі.
У презентації також представлені альтернативні (шокові) сценарії, в яких аналізувалася динаміка зовнішнього боргу з урахуванням істотного погіршення зовнішньої ситуації.
"Поточна динаміка є більш оптимістичною... Ця динаміка (у 2011 році) йде, більшою мірою, за базовим сценарієм", - зазначив у ході зустрічі заступник директора генерального економічного департаменту - директор департаменту економічного аналізу та прогнозування НБУ Олександр Петрик.
За його словами, сприяти розвитку ситуації за базовим сценарієм буде очікуване скорочення дефіциту держбюджету і спостережуване поліпшення ситуації в банківському секторі.
Разом з тим, на думку Петрика, ситуація багато в чому буде залежати, зокрема, від динаміки цін на імпортовані енергоносії, цін на метали та інші статті українського експорту на світових ринках, а також від темпів модернізації економіки країни.
Як повідомлялося, ВВД України в січні-березні-2011 виріс на 2,7%, до $120,5 млрд: співвідношення ВВД до ВВП поки все ще майже на 30 відсоткових пунктів перевищує докризовий рівень.
Обсяг короткострокового зовнішнього боргу України за залишковим терміном погашення (загальні платежі протягом найближчих 12-ти місяців) протягом січня-березня-2011 збільшився на $1,7 млрд, до $51,0 млрд або 42,3% від загального обсягу ВВД країни (на початок року - 42,0%).
При цьому, згідно з даними НБУ, за підсумками 2010 року ВВД України становив 85% від ВВП ($117,3), що можна порівняти з аналогічними показниками в Молдові, Литві та Казахстані.
Щодо тенденцій 2011-2012 рр. Ніколайчук повідомив, що з урахуванням планованого початку в 2012 році виплат за зобов'язаннями перед Міжнародним валютним фондом частка короткострокового зовнішнього боргу за залишковим терміном погашення в загальному обсязі ВВД буде рости.
Разом з тим, за його словами, цю тенденцію необхідно оцінювати з урахуванням того, що значну частину такого короткострокового боргу становлять торгові кредити, які навіть під час кризи активно рефінансувалися. Крім того, до складу короткострокового зовнішнього боргу за залишковим терміну погашення входять кредити від афілійованих компаній з офшорних зон, які також стабільно рефінансувалися в кризовий період.
"Корпоративний сегмент потроху починає відновлювати свою активність на зовнішніх ринках боргового капіталу. Водночас основним реципієнтом боргових коштів із зовнішнього ринку залишається державний сектор", - сказав Ніколайчук про тенденції 2011 року.
За його словами, показник покриття резервними активами НБУ короткострокового зовнішнього боргу за залишковим терміном погашення в січні-березні-2011 зріс з 70,1% до 71,4%, але, згідно з міжнародними стандартами, все ще є досить низьким рівнем. "Але, враховуючи структуру цього боргу, ми вважаємо цей рівень більш-менш адекватним", - сказав він про цей показник.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас