Нацбанк збирає гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк збирає гривні

Кредит&Депозит
2045
Вчора Національний банк повідомив про підвищення ставок на середньострокові депозитні сертифікати. Двотижневі папери регулятора подорожчали з 2,5% до 3,3% річних, сертифікати на 29 днів - з 3% до 4%, на 43 дні - з 3,5% до 5%, а на 89 днів - з 5% до 6,8%. Тримісячні депозити Нацбанк востаннє пропонував у січні, після чого в лютому максимальний термін сертифіката склав 60 днів, в подальшому - до 57 днів.
Це не перший інструмент, яким Нацбанк намагається знизити інфляцію. Регулятор вже ввів нові ставки резервів під валютні депозити і зменшив базу інструментів для формування банками резервів, вирішив брати під резервування лише 50% номінальної вартості ОВДП, випущених під Євро-2012. Зміною норм резервування НБУ планував вилучити з ринку 4 млрд грн.
Однак нові правила резервування набувають чинності лише 1 липня. Тоді як ліквідність ринку продовжує зростати: вчора вранці залишки коштів на поточних і кореспондентських рахунках в банках виросли на 1,24 млрд грн, до 19,82 млрд грн. І це при тому, що останніми днями НБУ вилучає з ринку дводенними депозитними сертифікатами на 1-2,7 млрд грн. Однак значні суми продає як правило "один банк", назва якого НБУ не розголошує. Втім, за січень-травень було мобілізовано в загальній складності 95,53 млрд грн, тоді коли на короткий рефінансування було спрямовано лише 27,4 млн грн.
Підвищенням ставок своїх депозитів НБУ планує прискорити мобілізацію надлишкової ліквідності з ринку. "Регулятор готовий вилучати надлишкову масу і готовий платити за це дорожче", - підкреслює начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банк Україна Олександр Печеріцин.
Крім того, НБУ може переслідувати й іншу мету. "Напередодні квартальної звітності Нацбанк повинен виконати монетарні показники, обумовлені з МВФ, тому хоче ще більше поліпшити статистику і зібрати з ринку більше грошей", - вважає скарбник одного з найбільших банків. За травень монетарна база зменшилася на 1,65 млрд грн, до 227,9 млрд грн, тоді коли в меморандумі з МВФ вона повинна до кінця червня бути до 233,24 млрд грн. Готівкова маса на початку червня становила 184,69 млрд грн, але до кінця місяця не повинна перевищити 186,81 млрд грн.
Банкіри говорять, що підвищення ціни депозитів НБУ на 0,8-1,8% істотне, але ставки все одно нижчі за ринкові. "Ринок це не дуже сильно зацікавило, тому що на міжбанку можна розмістити дорожче, - відзначив директор казначейства "Райффайзен Банк Аваль" Володимир Кравченко. - Ресурс на місяць можна спокійно продати за ставкою вище 5% за запропонованих центробанком 4%". Фінансисти розповідають, що після завершення відкритої фази кризи так і не відкрили ліміти на банки сусідніх груп і торгівля ресурсом відбувається лише в замкнутих групах, де попит і пропозиція можуть не балансуватися. "Тому банкам як мінімум будуть цікаві короткі сертифікати, і НБУ задачу вилучення ліквідності для зниження інфляції виконає", - вважає Олександр Печерицин.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас