Бернанке: Уповільнення зростання економіки США буде тимчасовим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бернанке: Уповільнення зростання економіки США буде тимчасовим

Казна та Політика
1077
Глава Федеральної резервної системи (ФРС) Бен Бернанке на другий прес-конференції після засідання Комітету з відкритих ринків знову спробував заспокоїти інвесторів і прояснити позицію американського ЦБ для ринків.
Одним з основних моментів прес-конференції став сигнал про те, що ФРС не планує третього етапу кількісного стимулювання економіки США (QE3), оскільки ослаблення зростання вважається тимчасовим явищем. Разом з тим за будь-яких ознак дефляції Федеральний резерв буде посилювати підтримку економіки.
Удару по ринках завдали новини про погіршення економічного прогнозу ФРС на 2011 і 2012 роки: три основних фондових індексу США впали на 0,7%, Treasuries і нафта подешевшали, золото подорожчало вже сьому сесію поспіль, долар до закриття сесії в Нью- Йорку зміцнився до $1,4357 з $1,4412 за підсумками торгів у вівторок.
ФРС в середу знизила прогноз зростання реального ВВП США на 2011 рік з квітневих 3,1-3,3% до діапазону в 2,7-2,9%. При цьому оцінки інфляції та безробіття на цей і наступний рік були підвищені.
Багато новинних видань воліли не направляти своїх спецкорів на другу прес-конференцію Б. Бернанке, яка, на думку оглядачів WSJ, "є найнуднішим заходом після його першої прес-конференції".
Підвищення ставки знову відкладається
Бернанке знову не дав однозначних відповідей на найбільш животрепетні питання, включаючи терміни підвищення відсоткових ставок ФРС. У червневій заяві Комітету з відкритих ринків знову містився пасаж про "збереження винятково низьких рівнів базової відсоткової ставки на тривалий час".
"Ми використовуємо подібні вислови зовсім не для того, щоб навмисне зробити нашу позицію непрозорою. Причина полягає в тому, що ми не знаємо, як довго буде зберігатися така ситуація", - сказав Бернанке. Як і в квітні, він заявив, що зараз можна говорити про, принаймні, два-три наступні засідання ФРС, тобто про декілька місяців.
Дефолт Греції не викличе серйозних наслідків у США
Під час запитань і відповідей не була обійдена увагою і проблема Греції. Бернанке визнав, що ФРС уважно відстежує події в Європі, хоча і не бере прямої участі у цих подіях.
Разом з тим він сказав, що навіть у випадку дефолту Греції наслідки для американських банків не будуть серйозними, тому що обсяг їх ризиків у зв'язку з найбільш проблемними країнами єврозони не дуже великий.
"Ми попросили банки фактично провести стрес-тести і, враховуючи всі свої позиції, всі хеджеві операції, замислитися над питанням про те, якими будуть наслідки для їхнього капіталу, якщо Греція оголосить про дефолт. Відповіддю було те, що такі наслідки будуть вкрай невеликими", - заявив глава ФРС.
Особливу увагу приділяє американський ЦБ фондам грошового ринку, які володіють великим обсягом боргових зобов'язань європейських банків, номінованих у доларах. Однак йдеться в першу чергу про зобов'язання великих банків в таких країнах, як Франція і Німеччина, що значно знижує потенціал негативних наслідків.
"Вертолітний Бен" співчуває головам центробанків
Журналісти пригадали Бернанке його слова про дефляцію десятирічної давності, завдяки яким він, коли тоді ще не був главою ФРС, отримав прізвисько "вертолітний Бен". Свого часу, нагадував Бернанке в тій промові, нобелівський лауреат Мілтон Фрідман пропонував, якщо треба, скидати гроші з вертольотів - так він образно висловив необхідність включати друкарський верстат, щоб уникнути дефляції.
На питання про те, чи змінилося його ставлення до цієї проблеми зараз, коли США, мабуть, вступають в десятиліття дефляційних тенденцій, як це було з Японією, Б. Бернанке відповів: "Я тепер більше співчуваю керівникам центральних банків, ніж 10 років тому. Думаю, важливо розуміти, що основним моментом моїх заяв того часу була думка про те, що рішучий центральний банк завжди може зробити щось для подолання дефляції. Зрештою, дефляція - монетарний феномен, а центробанк завжди може створити гроші".
При цьому економісти відзначають, що дії ФРС після прояву дефляційних очікувань у США відповідали сценарію, який був викладений Б. Бернанке 10 років тому.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас