Експерти: Боргова криза в ряді країн може перейти на банківський сектор — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Боргова криза в ряді країн може перейти на банківський сектор

Казна та Політика
567
Криза суверенного боргу в ряді країн ЄС може призвести до серйозних наслідків для банківської системи і, як наслідок, поширитися в тому числі і за межі Євросоюзу, попередила в середу Європейська рада з системних ризиків (ESRB).
Керівництво ESRB, заснованої в ЄС в 2010 році, в тому числі для моніторингу розвитку фінсистеми Євросоюзу провело в середу друге засідання і розглянуло системні ризики, яких зазнає ЄС. "Рада дійшла висновку, що найсерйозніша загроза фінансовій стабільності в ЄС відбувається з взаємодії між уразливістю державних фінансів в деяких країнах - членах ЄС та банківською системою з можливим ефектом поширення в ЄС і за його межами", - йдеться в повідомленні ESRB.
Цими днями Греція веде переговори з партнерами з ЄС і МВФ про надання чергового 12-мільярдного траншу з 110-мільярдного пакету кредитів, які допомагають країні уникнути дефолта з 350-мільярдному боргу.
Раніше європейські лідери давали зрозуміти, що Греції може знадобитися додаткова підтримка крім вже наданої, можливо, на багато десятків мільярдів євро. Боргові і бюджетні проблеми також змусили вдатися до підтримки партнерів з ЄС ще дві країни єврозони - Ірландію та Португалію.
Згідно з різними підрахунками, з приблизно 350 млрд поточного держборгу Греції близько половини перебуває у грецьких і кіпрських банках, приватних інвесторів, в Європейського центрального банку, а також у ЄС і МВФ. Однак про власників іншої половини грецького боргу точного подання немає.
У разі дефолту або реструктуризації грецького боргу настане також необхідність виплат за кредитними дефолтними свопами (CDS) - складними фінансовими інструментам, які називають "страховкою" від дефолту. Невідомо, на яку суму і ким були випущені CDS з грецького боргу, а також у кого на руках вони перебувають і до яких збитків можуть призвести. Все це змушує європейських політиків побоюватися можливої ​​реструктуризації грецького боргу.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас