Різноманіття форм — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Різноманіття форм

Казна та Політика
334
У Верховній раді зареєстровано законопроект про посилення відповідальності за самовільне розміщення малих архітектурних форм (МАФ). У разі його схвалення штраф за подібні дії може зрости з 1,7 тис. до 136 тис. грн, а МАФ може бути конфіскована. Розробники сподіваються таким чином скоротити кількість незаконно встановлених торгових точок. На думку підприємців, спочатку в країні необхідно встановити єдиний порядок розміщення кіосків.
Законопроект, що пропонує посилити відповідальність за самовільну установку МАФ, зареєстрував народний депутат Володимир Яворівський ("БЮТ-Батьківщина"). Він зазначає, що кількість самовільно встановлених торгових кіосків і павільйонів в населених пунктах України значно зросла. "Масштаби цього явища легко простежити в Києві, де кіоски встановлюються практично безконтрольно", - зазначив пан Яворівський. На його думку, однією з основних причин є незначний розмір штрафів за це порушення.
Зараз штраф за несанкціоноване розміщення МАФ становить від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 грн). Законопроектом пропонується збільшити його в 20 разів, а також конфісковувати встановлені з порушеннями кіоски разом з товаром і виручкою. У разі повторного порушення протягом місяця штраф планується збільшити до 2-4 тис. неоподатковуваних мінімумів, а для систематичних порушників - до 4-8 тис. (до 136 тис. грн). Рішення про незаконність установки буде схвалювати суд. Законопроект пропонує доповнити Кодекс про адміністративні правопорушення новою статтею 152-1 "Самовільне розміщення МАФ", дія якої поширюватиметься на кіоски, ларьки, намети, лотки, літні майданчики, павільйони і вбудовані приміщення в зупинках громадського транспорту. На намети, встановлені з метою агітації, її дія поширюватиметься. Координатор громадянської кампанії "Форум порятунку Києва" Віталій Черняховський підтримав посилення санкцій. "Штрафи за незаконну установку МАФ просто смішні - вони відбиваються за годину роботи кіоску. Демонтовані ларьки через деякий час повертаються підприємцям, які знову їх розміщують", - сказав Черняховський. На його думку, збільшення штрафів та конфіскація МАФ разом з товаром зробить їх самовільну установку економічно недоцільною.
Підтримав законопроект і заступник голови постійної комісії Київради з питань власності Денис Москаль ("Республіка Київ"): "Ні для кого не секрет, що більшість кіосків встановлені без необхідних дозволів і створюють незручності для киян, займаючи тротуари, особливо біля станцій метро. До того ж ніхто не може гарантувати якість продукції, якою в них торгують".
Водночас підприємці вважають ініціативу передчасною. "Спочатку влада повинна затвердити єдиний для всієї країни порядок розміщення кіосків, а вже потім посилювати санкції для порушників", - сказала голова Асоціації власників МАФ Тетяна Петренко. За її словами, порядок розміщення таких конструкцій в Києві, зокрема, передбачає виділення земельних ділянок в сервітут (обмежене користування), хоча Земельний кодекс не допускає зведення споруд на подібних ділянках.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас