Рахункова палата: Підприємства Міноборони розбазарили 110 млн грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рахункова палата: Підприємства Міноборони розбазарили 110 млн грн

Казна та Політика
269
Переважна більшість відомчих підприємств Міноборони у своїй діяльності не враховували потреб української армії. Більше того -організовували незаконний розпродаж державного (військового) майна. Аудитори акцентували увагу на збитковій діяльності більше 50 проц. працюючих підприємств, на фактах розпродажу і розбазарюванні військового майна на суму понад 110 млн грн. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Рахункової палати, передає УНН.
Рахункова палата провела аудит ефективності виконання державними підприємствами Міноборони замовлень в інтересах Збройних Сил України та використання переданого їм у господарське відання військового майна.
Колегія Рахункової палати зазначила, що "запроваджена в Міноборони система управління діяльністю підпорядкованих держпідприємств була неефективною, оскільки переважно спрямовувалася не на організацію виробництва, будівництва, ремонту або надання послуг для потреб Збройних Сил, а на невиправдані структурні зміни системи управління".
Міністерством незаконно були утворені господарські об'єднання у вигляді концернів, фактична діяльність яких звелася до торговельного посередництва.
"Незаконно створені Міноборони концерни - це той прошарок, який заважає отримувати звітність про використання бюджетних коштів і дозволяє безконтрольно відчужувати майно, - підкреслив Голова Рахункової палати Валентин Симоненко. - Вони створювалися не для управління майном, а для зухвалої приватизації та впровадження корупційних схем безконтрольного використання держпідприємств".
Відсутність обґрунтованої економічної політики та концепції розвитку відомчої промисловості призвела до того, що кошти, які військові підприємства отримували від реалізації переданого до їхніх статутних фондів майна, використовувалися на поточні потреби заводів замість модернізації виробництва та впровадження новітніх технологій для ефективного виконання замовлень в інтересах Збройних Сил України.
За висновком Колегії Рахункової палати, Міноборони виявилося нездатним забезпечити реформування підлеглих держпідприємств і ефективно, в інтересах обороноздатності держави, керувати власною виробничою базою.
Нагадаємо, військовою прокуратурою Південного регіону України до суду з обвинувальним висновком направлено кримінальну справу стосовно директора одного з державних підприємств Міністерства оборони України.
Як встановлено, чиновник незаконно демонтував будівлі і споруди, інженерні комунікації підприємства загальною вартістю 9,9 млн грн. Отримані будівельні матеріали на суму 6,9 млн грн він незаконно реалізовував. Крім цього, легалізував отримані злочинним шляхом доходи в сумі 5,7 млн.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас