Глава Євроради: Греція уникне дефолту і не вийде з єврозони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глава Євроради: Греція уникне дефолту і не вийде з єврозони

Казна та Політика
612
Голова Європейської ради (Євроради) Херман ван Ромпей переконаний, що Греція зможе уникнути дефолту і не вийде з єврозони.
Чутки про можливий вихід Греції з єврозони поширюються з 2010 року, коли країна звернулася по кредитну підтримку ЄС та МВФ у спробі уникнути дефолту за зовнішнім боргом. Сімнадцять країн європейського валютного союзу мають неоднакову структуру економіки, але повинні дотримуватися єдиної монетарної політики. Тому що Греція, яка використовує євро, позбавлена можливості девальвувати національну валюту і тим підтримати свій експорт і внутрішнє виробництво. При цьому країні необхідно рефінансувати 350-мільярдний борг і знижувати дефіцит бюджету, як це передбачено угодою з кредиторами.
"Це (вихід із зони єдиної європейської валюти) було б проти їхніх інтересів. Якби Бельгія повернулася до франка, хто б мав довіру до цієї валюти?" - заявив ван Ромпей в ефірі телеканалу фламандського VRT. На думку "президента" ЄС, відмова від євро може мати негативні наслідки для Греції, яка опинилася в лещатах боргової кризи, не тільки рецесією, але й депресією. Ван Ромпей висловив переконання, що Євросоюз і МВФ виділять Греції черговий транш кредитної підтримки.
Разом з тим глава Євроради вважає за необхідне проведення на рівні зони євро "більш комунітарної політики в економічному плані", і в цьому зв'язку він вважає за краще іменувати єврозону "євролендом" (euroland).
Міністри фінансів 17 країн зони євро (Єврогрупа) заявили за підсумками наради, що завершилася в ніч на понеділок в Люксембургу, що прийняття Грецією, що опинилася в кризовій ситуації, жорстких заходів економії "відкриє шлях до надання траншу в період до середини липня".
Єврокомісія, зі свого боку, розраховує, що Єврогрупа, а також МВФ схвалять виділення чергового траншу кредитних коштів (загальний обсяг - 12 млрд євро, з них 8,7 млрд - від держав єврозони), інакше, за заявами представників самої Греції, країна може допустити дефолт.
Греція отримує 110-мільярдну кредитну підтримку ЄС і МВФ, яка допомагає країні уникнути дефолту по 350-мільярдному зовнішньому боргу.
ЄС і МВФ, крім Греції, надають фінансову допомогу двом іншим країнам зони євро - Ірландії і Португалії.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас