Експерти вважають ослаблення економіки США тимчасовим, але побоювання затягування спаду зростають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти вважають ослаблення економіки США тимчасовим, але побоювання затягування спаду зростають

Казна та Політика
388
Ослаблення економічного підйому в США, на думку більшості експертів, є тимчасовим явищем, проте з'являється все більше побоювань, що цей спад може затягнути економіку в трясовину, пише MarketWatch.
Такі наслідки, на думку експертів, цілком можливі, оскільки виробничий сектор, який став основним двигуном відновлення американської економіки після рецесії, послаблюється, фондовий ринок США падає, темпи збільшення обсягів найму скорочуються, а споживча довіра погіршується.
При цьому загроза розростання фінансової кризи в єврозоні збільшується через несприятливу ситуацію навколо Греції.
Федеральна резервна система (ФРС) цього тижня проведе чергове засідання, на якому буде визначатися рівень базової відсоткової ставки на найближчий час. Керівництво ФРС, як очікується, визнає ослаблення економічного підйому в США, хоча глава центробанку Бен Бернанке наполягає на тому, що ця ситуація є тимчасовою.
Прес-конференція Бернанке за підсумками засідання ФРС є ключовим фактором для фондового ринку США цього тижня, відзначають експерти.
Іншими важливими даними стануть показники американського ринку житла, а також показник динаміки замовлень на товари тривалого користування в США в травні, який є ключовим індикатором ситуації у виробничому секторі країни.
Ослаблений ринок житла США, згідно з прогнозом експертів, не показав ознак пожвавлення в травні, що зумовлено, зокрема, несприятливими погодними умовами і ураганами в ряді регіонів країни.
Продажі житла на вторинному ринку США знизилися минулого місяця на 5% - до 4,8 млн будинків у річному вирахуванні в порівнянні з 5,05 млн будинків у квітні, прогнозують аналітики, опитані MarketWatch.
Продажі новобудов, як очікується, скоротилися в травні на 4% - до 310 тис. будинків у річному вирахуванні в порівнянні з 323 тис. будинків місяцем раніше.
Національна асоціація ріелтерів опублікує травневі дані про продажі житла на вторинному ринку США 21 червня о 18:00. Інформація про продажі новобудов минулого місяця буде оприлюднена 23 червня в 18:00.
Криза на американському ринку житла триває на тлі подальших втрат нерухомості домовласниками, високого безробіття, а також труднощів з отриманням іпотечних кредитів. На думку економістів, відновлення цієї сфери економіки займе декілька років.
"Основна проблема в тому, що попит на будинки залишається дуже слабким", - зазначив головний економіст BMO Capital Markets Сол Гуатьері.
Слабкий ринок житла є лише однією з багатьох проблем в американській економіці. Найбільші побоювання експертів в даний час викликає ситуація у виробничому секторі США.
Ця сфера демонструє сигнали спаду в останні два місяці після декількох років швидкого зростання. Багато аналітиків відзначають, що основною причиною цього є скорочення обсягів виробництва автомобілів у зв'язку з перебоями в поставках автодеталей з Японії після березневого стихійного лиха.
За прогнозами економістів, випуск автомобілів у США різко виросте найближчими місяцями, коли проблема з поставками деталей зійде нанівець, і це підтримає виробничий сектор і американську економіку в цілому.
Обсяг замовлень на товари тривалого користування в США збільшився в травні на 1,6% після падіння на 3,6% у квітні, очікують експерти. Ці дані міністерство торгівлі США опублікує в п'ятницю о 16:30.
Найбільш уважно аналітики відстежуватимуть показник замовлень без урахування оборонних замовлень і комерційних літаків, який може дати більш чітке уявлення про ситуацію у виробничому секторі. Цей показник, за прогнозами економістів, виріс минулого місяця на 0,5% після зниження на 1,6% в квітні.
"У випадку, якщо травневий показник замовлень на товари тривалого користування знизиться, поточне ослаблення економічної активності в США може виявитися більш серйозним", - зазначив Гуатьері.
Навіть у тому випадку, якщо обсяги виробництва автомобілів збільшаться, американській економіці необхідна й інша допомога, щоб знизити безробіття, що становить наразі 9,1%, відзначають експерти. Банки повинні більш активно видавати кредити, а компанії - нарощувати витрати й інвестиції.
Ключовим чинником для економіки є і ситуація в споживчому секторі. Експерти відзначають, що деяке зниження цін на енергоносії залишить американцям більше коштів, які можна буде витратити на інші товари і послуги.
На частку споживчого сектора припадає близько двох третин економіки США, і збільшення витрат населення необхідно для підтримки підйому, зазначають аналітики.
Оцінка зростання ВВП США в першому кварталі 2010 року, як очікується, буде переглянута у бік підвищення - до 2% з 1,8%. Міністерство торгівлі США опублікує остаточні дані про обсяг ВВП 24 червня в 16:30.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас