Міжнародний форум у Петербургу: куди піде російська економіка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжнародний форум у Петербургу: куди піде російська економіка

Казна та Політика
572
Росія намагається знайти нові ринки збуту в Азії. Але місцеві "економічні тигри" не поспішають визнати її рівним гравцем. Європа ж, при всіх невирішених двосторонніх проблемах, залишається для Москви привабливим партнером.
"Ми з іетересом спостерігаємо за розвитком російської економіки", - заявив прем'єр-міністр Бельгії Ів Летерм на XV Петербурзькому міжнародному економічному форумі (ПМЕФ). Летерм нагадав, що він представляє середню за розмірами європейську країну, в столиці якої розташовані штаб-квартири важливих структур Євросоюзу. У Бельгії міцні економічні зв'язки з Росією. Таким чином, заяву бельгійського прем'єра можна розглядати як позицію Європейського Союзу в цілому, і таким чином, досить позитивно оцінювати динаміку економічних відносин Росії з об'єднаною Європою. Проте насправді все не так просто.
По-перше, заява Летерма була зроблена не під час офіційного відкриття форуму, а на церемонії підписання протоколу про наміри між Фондом "Сколково" та двома фармацевтичними компаніями - американської Johnson & Johnson і бельгійської Janssen Pharmaceutica NV.
По-друге, країни Євросоюзу, у тому числі й головні економічні "локомотиви" Старого Світу - Німеччина і Франція - представлені на форумі, що називається в робочому порядку: главами кількох великих корпорацій і самими гігантами промисловості як спонсорів. Зокрема, один з круглих столів з питань фінансів проходив за підтримки Deutsche Bank, а Mercedes Benz традиційно виступав як один з основних спонсорів форуму.
На китайському "фронті" без змін
Тематика круглих столів відображала "багатовекторну" спрямованість економічних інтересів господарів форуму. "Росія - США", "Росія - Індія", "Росія - Європейський Союз", "Росія - арабські країни". І на кожному з цих напрямків є певні проблеми. Можливо, в Москві згадали стару приказку: "росіянин з китайцем - брати навік", тим більше, що виступити на відкритті ювілейного ПМЕФ був запрошений голова КНР Ху Цзіньтао?
Однак виявилося, що прориву немає і на цьому напрямку. У всякому разі, контракт на поставку російського газу в Китай між "Газпромом" і китайською CNPC в Санкт-Петербургу підписано не буде. Оскільки, незважаючи на бадьорі запевнення обох сторін, поки вдалося узгодити лише обсяги поставок.
А поки, констатують учасники Форуму, економічні пріоритети Росії знаходяться на Заході. На Європейський Союз припадає 46 відсотків російського зовнішньоторговельного обороту, тоді як на Китай - всього 10 відсотків. За США, Японією і Південною Кореєю - 8 відсотків, а на ще одного учасника БРІКС - Індію - випадає менше трьох.
При цьому, "південно-східні тигри" на чолі з Китаєм зовсім не поспішають сприймати Росію як повноцінного учасника в азіатсько-тихоокеанському регіоні. Про це заявив колишній австралійський дипломат, а нині незалежний вчений і консультант Бобо Ло під час дискусії під характерною назвою "Стратегії Росії зміщується на Схід. Як далеко вони зайдуть?" Пан Ло підкреслив, що відносини Росії та азіатських країн, зокрема, Китаю, не є стратегічними, оскільки для обох сторін торгово-економічні зв'язки із Заходом важливіші, ніж один з одним. Крім того, за оцінкою експерта, Китай для Росії в даний час означає більше, ніж Росія для Китаю.
Європейські бізнесмени про Росію: Головне - пристосуватися
Європейську, і, зокрема, німецьку позицію на цій дискусії представляв головний виконавчий директор Metro AG Екхард Кордес (Eckhard Cordes). Він зазначив, що його ріелтерська торговельна мережа - третя за величиною в Європі і п'ята в світі - веде досить успішний бізнес у Росії, де її торговельний оборот сягає 4 млрд євро на рік проти 1 млрд в Китаї. "Головне - пристосуватися до місцевих умов", - переконаний Екхард Кордес.
Втім, це вдається далеко не всім європейським компаніям. Так, під час бізнес-діалогу "Росія - ЄС. Актуальний порядок денний: розумна інтеграція" була озвучена цифра в - 30 млрд доларів. Такий відтік капіталу з Росії за перші місяці цього року. Голова правління Siemens, співголова Круглого столу промисловців Росії та ЄС Петер Лешер (Peter Löscher) зауважив, що багато його знайомих бізнесменів побоюються відкривати бізнес у Росії через недосконалість і непередбачуваність юридичної системи, високий рівень корупції і слабо розвинений середній та малий бізнес. Тим не менш, загальний висновок Лешера звучав обнадійливо: "У Росії - велика кількість природних та людських ресурсів, і ми повинні допомогти їй краще інтегруватися в європейську економіку".
Та з інтеграцією є проблеми, на які вказують представники російської сторони. Так, під час того ж бізнес-діалогу генеральний директор ВАТ "Северсталь", голова Ділової ради "Північного виміру" Олексій Мордашов нагадав, що Росія вже 18 років веде переговори про приєднання до СОТ. "Раніше вважалося, що рекорд в цьому відношенні поставив Китай, чий процес вступу до Світової організації торгівлі зайняв 14 років. Росія готова до вступу до СОТ більше, ніж деякі країни, які вже входять в цю організацію", - підкреслив гендиректор "Северсталі".
"Вступ Росії до СОТ": серія 19-а?
Він також зазначив, що в даний час Сполучені Штати Америки підтримують якнайшвидше членство Росії в СОТ більше, ніж країни Євросоюзу, хоча недавно все було навпаки. Це ж стосується і лібералізації візового режиму. Посол США в Росії Джон Байерлі повідомив, що через три тижні буде підписано угоду про взаємне надання трирічних багаторазових віз для туристів і бізнесменів, а необхідні раніше запрошення для отримання візи будуть скасовані. "У відносинах з країнами Шенгенської угоди про це нам залишається сьогодні лише мріяти", - з жалем повторювали російські учасники бізнес-діалогу.
А віце-прем'єр російського уряду Ігор Шувалов заявив у кулуарах Петербурзького міжнародного економічного форуму, що вступ Росії до СОТ цього року може і не відбутися. У всякому разі, за словами віце-прем'єра, визначальними в цьому процесі будуть найближчі три тижні. "Якщо всі питання, які зараз залишаються спірними, вдасться вирішити, то вступ відбудеться" - зазначив Шувалов.
У свою чергу, голова правління ВАТ "Роснано" Анатолій Чубайс вважає підсумки бізнес-діалогу з європейськими партнерами позитивними. "Ступінь взаєморозуміння і на особистому рівні, і в цілому бізнес-співтовариства Європи і Росії дуже висока, - вказав Чубайс, відзначивши разом з тим наявність низки проблем. В якості позитивної тенденції глава "Роснано" назвав те, що ділові кола обох сторін вийшли за рамки обговорення своїх інтересів і домовилися співпрацювати в галузі освіти та культурної інтеграції Росії в Європу. "По-моєму, це - погляд за обрій", - підсумував Анатолій Чубайс.
Володимир Ізотов
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас