Глава єврозони попередив про поширення кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глава єврозони попередив про поширення кризи

Казна та Політика
829
Залучення приватних кредиторів може призвести до загострення боргової ситуації слідом за Грецією в інших 16 країнах зони євро, таким чином криза набере обертів.
"Участь приватних кредиторів у формуванні пакета фінансової допомоги для Греції може призвести до того, що рейтингові агентства оголосять країну неплатоспроможною", - заявив глава єврозони, колишній прем'єр-міністр Люксембургу Жан-Клод Юнкер, пише Німецька хвиля.
Це, за його словами, може обернутися дуже негативними наслідками для інших держав єврозони, криза може перекинутися на такі країни, як Португалія, Ірландія, а також Бельгія та Італія, які за обсягом заборгованості можуть обігнати Іспанію.
Відзначається, що напередодні під час переговорів у Берліні канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Ніколя Саркозі усунули розбіжності і погодили спільні дії, спрямовані на залучення приватних кредиторів до порятунку Греції. При цьому лідери двох країн підкреслили, що це відбуватиметься на добровільній основі.
Як зазначив у цьому зв'язку Юнкер, не повинно виникнути враження, що уряди "надають масований тиск на приватних інвесторів, але при цьому намагаються представити громадськості справу так, ніби все відбувається на добровільній основі".
Європейський центральний банк також досить скептично поставився до ідеї залучення приватних інвесторів і підкреслив, що це має відбуватися на "абсолютно добровільній основі". Якщо рейтингові агентства висловлять сумніви в платоспроможності, під удар буде поставлено надійність облігацій держпозики Греції. Це може призвести до колапсу банківської системи країни, застерігають експерти.
У свою чергу головний економіст Міжнародного валютного фонду (МВФ) Олівер Бланшар підкреслив, що шлях Греції до виходу з кризи буде тяжким і не обійдеться без певних жертв.
"Думаю, всі ми розуміємо, що це дуже болісний процес. Уряд в Афінах має переконати парламент і народ у тому, що альтернативи обраному курсу практично немає", - сказав Бланшар.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас