Позичальників захистить новий держорган — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Позичальників захистить новий держорган

Кредит&Депозит
580
Представники Національного банку впритул підійшли до питання адекватного захисту прав позичальників. На сьогодні Нацбанк активно лобіює прийняття законопроекту № 7351 (щодо врегулювання правових відносин між кредиторами і споживачами фінпослуг). Центробанк пропонує на законодавчому рівні забезпечити створення структури, яка наглядала б за дотриманням прав позичальників.
Як заявив директор юридичного департаменту НБУ Віктор Новиков, Національний банк України є єдиним в Україні регулятором, який ще кілька років тому затвердив постанову про захист прав споживачів фінансових послуг, незважаючи на численні протести комерційних банків, опротестовувати ініціативу в судовому порядку. "Ми виступали в судовому засіданні на стороні споживачів і добилися того, що цей нормативний акт був визнаний таким, що відповідає закону", - говорить Віктор Новиков. За його словами, Нацбанк ініціює створення відповідного держоргану або структур при регуляторах з функцією нагляду та захисту дотримання прав.
Підтримує дане починання НБУ і керівник юридичного відділу проекту USAID "Розвиток фінансового сектору" Юлія Гілка. "У західних сусідів України (Чехія, Словаччина, Хорватія) за окремими держорганами закріплений функціонал із захисту прав споживачів фінпослуг. Контролерам навіть надано право застосовувати санкції", - розповідає юрист. Наприклад, Словацька торгівельна інспекція, за її інформацією, за одне порушення може оштрафувати банк або його посадових осіб на суму в EUR70 тис., а за повторну провину - подвоїти цю суму до EUR140 тис.
Враховуючи певну відповідальність держави за забезпечення прав споживачів, появу нового відомства вважає доцільною і член наглядової ради Platinum Bank Юрій Блащук. "Для якісної роботи такої організації, в першу чергу, необхідні правильно виписані правила (Статут), а також розуміння і готовність виконувати їх", - впевнений він. Правда, при цьому банкір уточнює, що найбільш ефективна концентрація таких функцій в руках саморегулівних організацій, громадських об'єднань споживачів або учасників ринку.
Втім, має фінансовий ринок і супротивників своєї появи. "З моєї точки зору, створювати відомство з контролю за якістю фінпослуг і дотримання прав їх споживачів недоцільно", - протестує голова наглядової ради "Банку Національний кредит" Андрій Оністрат. Адже, за його словами, незважаючи на те що керівництво країни неодноразово заявляло про спрощення нагляду за підприємницькою діяльністю, банківський сектор залишається найбільш зарегульованим видом бізнесу в Україні. А тому створення будь-яких додаткових контрольних органів не має сенсу.
"Коли в Україні йдеться про заснування будь-якого нового відомства, то реакція однозначна: Держрегулювання в Україні в усіх сферах настільки велике і водночас неефективне, що додавати туди ще щось, хай навіть з хорошою ідеєю, абсолютно не потрібно. У даному конкретному питанні треба користуватися успішним досвідом більш розвинених країн, а також здоровою економічною логікою", - рекомендує економіст ІГ "Арт-Капітал" Олег Іванець. А досвід і логіка експерта підказують, що охороняти інтереси споживачів фінпослуг в конкурентному середовищі найкраще будуть продавці цих послуг. Адже якщо споживач потенційно може втратити тільки свої гроші, вкладені в той чи інший фінпродукт, то чесні продавці, за його словами, втрачають і гроші, і довіру споживачів.
За такого розподілу обов'язків роль держави зводиться до створення базового законодавчого поля, на основі якого учасники ринку могли б побудувати систему захисту прав споживачів. "А кредиторів це спонукає до ринкової конкуренції між собою і відповідальності перед позичальником. До того ж одним із завдань таких організацій є підвищення фінансової грамотності населення", - уточнює Юрій Блащук.
Якщо в процес будуть залучені учасники ринку і створюваний механізм їх задовольнить, то створити подібну структуру можна досить швидко - за рік. А якщо, наприклад, покласти таку функцію на одного з регуляторів ринку, то, як каже Олег Іванець, механізм у дії буде набагато менш ефективним, ніж саморегулювання галузі в рамках асоціації її учасників.
Втім, якщо уряд насправді надумає впроваджувати контроль, то оптимальним рішенням, на думку Андрія Оністрата, було б реформування чинної структури НБУ і створення окремого напрямку, якому б поставили нагляд. "Створення ж окремої організації для цих цілей зруйнує унікальну функцію Національного банку як єдиного регулятора фінансового ринку і призведе до роздвоєння підпорядкованості банків", - впевнений співрозмовник.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас