До скасування віз Європою ще далеко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До скасування віз Європою ще далеко

Казна та Політика
427
Напередодні в Києві пройшла міністерська зустріч Україна-ЄС з питань юстиції, свободи та безпеки. Учасники засідання обговорили хід виконання нашою країною ПД щодо лібералізації візового режиму з ЄС, зокрема, результати в сферах міграції та притулку, управління кордонами, боротьби з організованою злочинністю, корупцією, торгівлі людьми, відмивання (легалізації) доходів, одержаних злочинним шляхом, співпраці з Європолом та Євроюстом. А також подальші кроки з реалізації дорожньої карти.
"Ми повертаємося до Брюсселя, проаналізуємо цей план і дамо першу оцінку його виконання на початку вересня", - сказала єврокомісар з питань внутрішніх справ Сесілія Мальстрем. За її словами, від українських партнерів у Брюсселі очікують на більш активні дії. "Ми хотіли б побачити реальні результати реформ системи судочинства, а також напрямів боротьби з корупцією та організованою злочинністю", - підкреслила Мальстрем.
Минулого листопада Брюссель надав Києву ПД щодо лібералізації візового режиму. Тоді ж президент Віктор Янукович заявив, що Київ подолає цей шлях в 2011 р. На першому етапі Київ зобов'язався забезпечити схвалення необхідної законодавчої бази і державних програм у сферах, охоплених візовим діалогом, і імплементувати схвалені документи. Рішення про перехід до другого етапу буде схвалюватися Радою ЄС на підставі підготовленого Єврокомісією звіту про виконання Україною взятих зобов'язань. Дотримання всіх критеріїв стане підставою для Єврокомісії внести пропозицію Європарламенту та Раді ЄС про скасування віз на короткострокове перебування для громадян України.
Скористатися безвізовим режимом зможуть тільки ті українці, які змінять свої паспорти на біометричні. У МВС стверджують, що через три місяці Україна буде готова приступити до виготовлення таких паспортів. У квітні Кабмін виділив відомству 60 млн. грн. на придбання обладнання для реалізації першого етапу впровадження закордонних паспортів з біометричними даними власника. Усього на ці цілі планувалося виділити 120 млн. грн.
Водночас новий законопроект "Про документи, що ідентифікують особу та підтверджують громадянство України" передбачає, що вилучення старих і видача нових паспортів буде проводитися до 2018 р., що може значно уповільнити переговори України з ЄС.
"Українське керівництво реально готове виконувати ПД і заради цього йти на певні матеріальні та організаційні витрати. Зближення з ЄС в цьому напрямку буде одним з найбільших чинників, який додасть позитиву до іміджу нинішньої влади", - сказав політолог Олександр Палій.
Однак для того, щоб переконати ЄС надати Україні безвізовий режим, доведеться постаратися. "В шенгенську зону не увійшли навіть члени ЄС - Румунія і Болгарія. Росія взагалі отримала фактично формальну відмову від лібералізації візового режиму. Ми, звичайно, відрізняємося від Росії, бо декларуємо намір приєднатися до ЄС, але потрібно показати конкретні досягнення", - зазначив він.
Палій також наголосив: незважаючи на те, що хоча питання безвізового режиму з ЄС - скоріше технічне питання, політичний фактор теж буде присутній. Зокрема, зауваження, які останнім часом звучать з боку Європи з приводу неправомірних дій української влади щодо опозиції та стану демократії в країні, можуть вплинути на кінцевий результат.
Відзначимо, що деякі країни ЄС - зокрема, Німеччина і Франція - скептично ставляться до ідеї розширення безвізового режиму через небезпеку появи нових міграційних ризиків.
Громадська ініціатива "Європа без бар'єрів" днями представила свою оцінку виконання Україною вимог ПД. Провідний експерт організації директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко зазначив, що Україна реально почала рухатися на шляху до безвізової Європи тільки після 22 квітня 2011 р., коли був схвалений Національний план з виконання ПД з візової лібералізації.
ПД для України був розроблений Єврокомісією з урахуванням позитивного досвіду, який довів ефективність аналогічних "дорожніх карт", наданих балканським країнам, за результатами виконання яких безвізовий режим з Євросоюзом був введений для громадян Сербії, Македонії, Чорногорії.
Документ передбачає введення паспортів з біометричними даними, посилення заходів боротьби з нелегальною міграцією, удосконалення управління кордоном, поглиблення міжнародно-правової взаємодії у сфері боротьби з організованою злочинністю, незаконним обігом наркотиків і торгівлею людьми.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас