Португалія посварилася з Єврокомісією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Португалія посварилася з Єврокомісією

Казна та Політика
536
Єврокомісія вирішила подати на Португалію в суд, тому що країна не виплатила до бюджету Євросоюзу платежі, пов'язані з митними зборами, йдеться у вчорашній заяві Єврокомісії.
"Митні збори, які накладаються на імпорт товарів з країн, що не входять в ЄС, повинні збиратися країнами-членами союзу та перераховуватися до загального бюджету ЄС. Держави ЄС залишають собі 25% отриманих сум для покриття витрат на збір цього податку. В 2011 подібні збори повинні скласти близько 12% (доходів бюджету ЄС)", - заявили в ЄК.
Оскільки Португалія не зібрала податки і не перерахувала відповідні суми до бюджету ЄС, комісія подає до суду на країну. ЄК не уточнює податковий період, за який країна притягується до відповідальності, а також суми.
Правда, експерти не впевнені, що справа піде далі погроз - адже в Європі чудово розуміють, що платити Португалії нічим. Після того, як стало відомо, що дефіцит португальського бюджету за підсумками 2010 р. склав 8,6% від ВВП країни (уряд припускав, що ця цифра складе не більше 7,3%, а за нормами Євросоюзу цей показник взагалі не повинен перевищувати 3%), Португалія звернулася до ЄС і МВФ за фінансовою допомогою.
Наприкінці травня країна отримала від "трійки" (Євросоюз, Міжнародний валютний фонд і Європейський центробанк) підтвердження на кредит на EUR78 млрд. на 7,5 року (під 215 базисних пунктів над ціною залучення коштів). Дві третини з цієї суми (EUR52 млрд.) виділить Євросоюз, а одну третину (EUR26 млрд.) - МВФ.
Чи вплине непорозуміння з Єврокомісією на отримання Португалією допомоги від ЄС і МВФ, поки невідомо. Проте деякі експерти припускають, що отримання черговим проблемним членом ЄС нових траншів може бути відстрочено (але навряд чи скасовано).
Нагадаємо, що на липень була запланована виплата другої частини фіндопомоги Португалії в розмірі EUR5 млрд. (першу частину розміром EUR2 млрд. країна отримала 31 травня). До кінця року ж Португалії має бути перераховано EUR12 млрд., які ЄС збирається залучити шляхом розміщення облігацій від імені Механізму фінансової стабільності (МФС).
В обмін на це Португалія зобов'язується скоротити дефіцит бюджету в 2011 р. до 5,9% ВВП (з 8,6% зараз), в 2012 р. - до 4,5%, в 2013 р. - 3%. Програма країни по консолідації бюджету минулого року передбачала дефіцит розміром 4,6% ВВП в 2011 р., 3% - в 2012 р. і 2% - в 2013 р.
На відміну від більшості інших країн, які просили фіндопомоги у "трійки", ЄС не зажадала від Португалії скорочення мінімальної зарплати держслужбовців. Деякі експерти оцінили це як задоволення "трійки" запропонованими Португалією заходами зі скорочення бюджетного дефіциту, інші ж схиляються до думки, що Євросоюз просто не готовий до чергових, часом досить бурхливих, демонстрацій і мітингів, які, швидше за все, викликали б скорочення соціальних благ.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас