Рада дозволила експортувати газ, який добувається в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада дозволила експортувати газ, який добувається в Україні

Казна та Політика
857
Верховна Рада дозволила використання газу, який видобувається в Україні, для виконання договірних зобов'язань з експорту природного газу за чинними контрактами відповідно до міжурядових угод.
За ухвалення в цілому законопроекту № 8657 проголосувало 274 депутати при мінімально необхідних 226.
Парламент вніс відповідні зміни до закону про принципи функціонування ринку природного газу.
У пояснювальній записці до законопроекту відзначається, що відповідно до контракту Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" і компанії "Газпром" (Росія) від 19 січня 2009 року на купівлю-продаж природного газу в 2009-2019 роках передбачено, що газ, який поставляється по ньому, призначений для українських споживачів і не може реалізовуватися за межами України.
При цьому, відповідно до чинного законодавства, що газ, який видобувається в Україні, повинен направлятися для потреб населення.
У зв'язку з відсутністю інших джерел газу "Нафтогаз" припинив поставки газу до Польщі, які здійснювалися в рамках контракту від 26 жовтня 2004 року між НАКом і Національної нафтогазовою компанією Polskie Gоrnictwo Naftowe i Gazownictwo SA (Польща).
Рада встановила, що суб'єкт господарювання, уповноважений урядом формувати ресурс газу для потреб населення, а також його дочірні підприємства мають право реалізовувати товарний природний газ на експорт в обсягах, визначених прогнозним річним балансом газу.
Для цих цілей законом також відкоректований термін "товарний природний газ".
Крім того, парламент дозволив газодобувним підприємствам використовувати газ, який видобувається ними, для власних потреб і технологічних потреб.
На думку авторів документа, це оптимізує витрати видобувачів газу, оскільки зараз вони змушені його купувати за цінами, встановленими Національною комісією регулювання електроенергетики як для промислових споживачів.
Як повідомляло агентство, у лютому міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко заявив про намір України відновити експорт газу в Польщу.
Раніше "Нафтогаз" припинив експорт газу до Польщі, пояснюючи це змінами українського законодавства, згідно з якими всі обсяги видобутого НАКом газу всередині країни мають реалізуватися на українському ринку для потреб населення.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас