Економіку накачає інфляція — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіку накачає інфляція

Казна та Політика
1866
Інфляційне накачування національного продукту ще більше закріплює за країною сировинну орієнтацію.
Минулого тижня Кабмін переглянув прогноз макропоказників на поточний рік. Оцінка номінального ВВП була поліпшена на 3% - з 1,253 до 1,291 трлн грн. ($1 - 7,97 гривні). Переоцінка реального зростання економіки виявилася набагато більш стриманою: динаміка валового внутрішнього продукту (ВВП) України в 2011 році підвищена лише на 0,2% - з 4,5 до 4,7%.
Секрет запланованого стрімкого зростання номінального ВВП (вартості всіх кінцевих товарів і послуг, вироблених усередині країни за рік у поточних ринкових цінах) досить простий: основним його двигуном в нинішньому році стане інфляція. Хоча уряд не став переглядати прогноз індексу споживчих цін на поточний рік - він залишений на рівні 8,9%. І це притому, що вже в травні поточного року інфляція в річному вимірі (відносно аналогічного місяця минулого року) зросла до 11% (у квітні індекс склав 9,4%).
Серед факторів, які чинять тиск на споживчі ціни в поточному році, - висока промислова інфляція (уряд вважає, що за підсумками року вона сягне 17,9%, експерти впевнені, що цей показник перевищить 20%), підвищення тарифів на комунальні послуги, різке зростання цін на нафту на світових ринках на початку року, що спровокувало подорожчання бензину і автоперевезень в Україні, а також швидко зростаючі ціни на продтовари. Шанси на гальмування інфляційних процесів у другому півріччі фактично відсутні. За прогнозами експертів, за підсумками року зростання споживчих цін може скласти 10,5-11,5%, значно перевищивши урядові прогнози.
Нестримне зростання цін призведе до значного зростання індексу-дефлятора ВВП, який застосовується при розрахунку реальних (очищених від цінової складової) темпів зростання економіки і дозволяє виміряти загальний рівень цін на товари та послуги (за винятком імпортних товарів). Чим вище значення дефлятора, тим нижчий показник реальних змін обсягів виробництва товарів і послуг в економіці.
Економісти вважають, що реальний ВВП в 2011 році цілком вкладеться в рамки скромних прогнозів уряду - 4,5-4,7%. Причому його основним двигуном стане зростання внутрішнього попиту, як споживчого, так і інвестиційного. "Ми очікуємо, що споживання домогосподарств у цьому році зросте на 7% р/р (в реальному вираженні) на тлі зростання доходів населення і відновлення банківського кредитування", - каже Олена Бєлан, головний економіст Dragon Capital. Однак такий показник зростання економіки - надто незначний для України, чий ВВП за час кризи впав на 15%. При збереженні такої динаміки вітчизняна економіка зможе вийти на докризовий рівень не раніше 2013 року.
Зате, як стверджують незалежні економісти, при високій інфляції ВВП може зростати дуже довго. Інша справа, як відображається занадто динамічне зростання цін на самій економіці. "Наслідком високої інфляції є те, що виникають проблеми у кредиторів і позичальників: першим доводиться підвищувати вартість кредитів, другі не готові брати їх під захмарні відсотки. В результаті економіка позбавляється кредитного підживлення. Крім того, у довгостроковій перспективі висока інфляція загрожує сповільненням приватних інвестицій.
Це означає зниження бази для кредитів у приватному секторі, тому що потенційні кредитори (по суті, населення) не готові зберігати вклади в банках за високої інфляції і діючих відсоткових ставках. З іншого боку, вилучення грошей з банківської системи знову-таки розганяє інфляцію", - пояснив аналітик ІК "Трійка Діалог" Антон Струченевський.
І нарешті, висока інфляція теоретично б'є по переробній промисловості, рентабельність якої падає через зростання цін на сировину, електроенергію і газ. А це, в свою чергу, ще більше закріплює за Україною сировинну орієнтацію.
Ольга Даниленко
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас