Україна розлюбила білоруське масло — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна розлюбила білоруське масло

Аграрний ринок
2810
Як відзначають аналітики молочного ринку, на сьогодні постачання з Білорусі практично зійшли нанівець. Так, за даними інформаційно-консалтингового агентства "Інфоагро", цього року в Україну "приїжджає" не більше 50 т на місяць. Тоді як ще в минулому році ми закупили 6 тис. т цього продукту, з яких третина припадала на Республіку Білорусь (РБ). А ось в 2009 р. постачання були на рівні 16 тис. т, з яких 80% "надсилала" Білорусь.
Скорочення імпорту викликало зростання внутрішнього виробництва. Так, у квітні виробництво тваринного масла (жирністю до 85%) збільшилося на 12,5%, до 4,904 тис. т, в порівнянні з березнем. А в порівнянні з квітнем 2010 р. виробництво тваринного масла у цьому ж місяці 2011 р. збільшилося на 24,2%, або на 0,956 тис. т. У березні виробництво тваринного масла збільшилося на 9,6%, до 4,358 тис. т, в порівнянні з лютим.
Всього ж за минулий рік порівняно з 2009 р. випуск тваринного масла збільшився на 5,7% - до 79,151 тис. т.
Зокрема, великий виробник молочної продукції компанія "Люстдорф" у першому кварталі збільшила виробництво вершкового масла майже на 20% - до 0,94 тис. т. А за підсумками минулого року "Літинський молокозавод" збільшив виробництво вершкового масла на 22, 6% - до 1 140 т.
Експорт теж зростає. За даними асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ), в квітні 2011 р. вперше з травня минулого року обсяг експорту олії з України перевищив імпорт. Усього за місяць експорт олії з України зріс більше ніж у сім разів: з 48 т в лютому до 324 т в березні поточного року, і майже на 50% перевищив максимальний показник 2010 р. Як пояснюють аналітики, ціна на вершкове масло на внутрішньому ринку України почала падати з початку 2011 р., так переробні компанії в таких умовах намагалися реалізувати додатково вироблені обсяги за кордон.
За словами керівника аналітичного відділу консалтингового агентства "ААА" Марії Колесник, зараз експортні поставки в Україну практично вийшли на докризовий рівень.
Уряд же ратує за продбезпеку, і в лютому перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Вадим Копилов пообіцяв імпортувати 15 тис. т вершкового масла з Білорусі для збереження стабільної цінової ситуації на ринку. А в кінці 2010 р. Міністерство аграрної політики і продовольства розглядало можливість імпорту на український ринок вершкового масла і сухого молока з Білорусі чи Польщі.
Проте українські виробники молочних продуктів виступили проти цього заходу і заявили, що Україна на сьогоднішній день не потребує імпортного білоруського масла, оскільки має достатні запаси товару на внутрішньому ринку. За їхніми запевненнями, якщо в Україну завезуть білоруське масло, яке за ціною дорожче українського, вітчизняні підприємства припинять виробництво; деякі зовсім припинять, а деякі, хто зможе, перепрофілюються на виробництво цільномолочної продукції, наприклад сиру.
Зараз же, за даними "Інфоагро", ціна української олії підросла в опті до 41-44 грн. за 1 кг, тоді як ще в лютому оптова ціна нашого продукту була на рівні 40 грн. за 1 кг. "Але навіть у цих умовах білоруське масло дорожче - понад 45 грн. за 1 кг", - відзначає директор "Інфоагро" Василь Вінтоняк. Однак, за його словами, якщо масло продовжить дорожчати, то Україні знову доведеться повернутися до імпорту з Білорусі вже у другому півріччі цього року.
Тим часом уряд України вже виділив 1 млрд. грн. на закупівлю сухого молока та вершкового масла. "Щоб не допустити можливого зростання цін на ці продукти", - пояснив міністр аграрної політики Микола Присяжнюк.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас