Вітчизняні труби витісняють імпорт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вітчизняні труби витісняють імпорт

Казна та Політика
798
"Збільшення споживання стало можливим у першу чергу за рахунок збільшення інвестицій, пов'язаних з Євро-2012, загальним відновленням економіки, а також споживанням трубної продукції машинобудівними підприємствами, потужності яких завантажені на 65-70% експортними замовленнями для Росії", - вважає Денис Морозов, директор з управління продуктами і ресурсами "Інтерпайп".
Поряд зі збільшенням обсягу поставок, можна спостерігати зміну в структурі споживання труб. Так, загальний обсяг поставок безшовних труб на український ринок зріс на 47,2% і склав 87,4 тис. т, а електрозварних труб зріс на 42,2% і склав 177,5 тис. т.
За словами Віталія Ключника, заступника генерального директора з комерції УГМК, частка продажів вітчизняних виробників безшовних та електрозварних труб зросла на 55,8% і 41,9% відповідно. Відбулося зниження частки імпорту в загальному обсязі поставок - з 8,6% в 2010 р. до 7,3% в 2011 р., за рахунок зниження частки імпорту безшовних труб з 21,2% до 16,6%; частка імпорту труб практично не змінилася (підвищилася з 2,6% до 2,7%).
Разом з тим, можна спостерігати зниження поставок насосно-компресорних труб на 41%, обсадних труб на 9% і труб ВГП на 48%. Найбільше зростання поставок серед окремих видів безшовних труб показують труби КВД гд - на 394% і КВД хд - на 278%. Перше місце в структурі постачань безшовних труб вітчизняного виробництва займають труби загального призначення гд, обсяг поставок яких склав 28,6 тис. т, показавши зростання на 76%. Зростання ринку електрозварювальних труб пов'язане зі збільшенням поставок труб наступних видів: загального призначення на 93%, профільних труб - на 22%, труб для трубопроводів і нафтогазопроводів - на 50%.
Одночасно вітчизняні виробники збільшили загальний обсяг виробленої продукції за перші чотири місяці 2011 р. на 60%, до 782,8 тис. т. Обсяг виробництва зріс по всіх видах труб. Кількість випущених безшовних труб зросла на 45% і склала 311,2 тис. т, електрозварних - на 72%, загальною кількістю в 471,6 тис. т. Збільшення обсягу виробництва, на думку аналітиків, забезпечили в основному Харцизький трубний завод, який отримав контракти на виробництво труб великого діаметру від росіян, і компанія "Інтерпайп".
За словами Дениса Морозова, директора з управління продуктами і ресурсами "Інтерпайп", "В 2011 р., після тривалого періоду випробувань компанія уклала перший контракт з ДП "Укргазвидобування" на поставку обсадних труб групи міцності Q125 з преміальним різьбовим з'єднанням UPJ, які застосовуються для буріння надглибоких свердловин (4000-6000 м) на газових і нафтових родовищах. Освоєння виробництва обсадних труб з високоміцних марок сталі з з'єднанням UPJ дозволяє забезпечити українські нафтогазові компанії конкурентоспроможною продукцією і скоротити їх витрати на закупівлю більш дорогих зарубіжних аналогів. На ринку США компанія змогла підписати договір на прямі поставки нарізних труб з компанією Brigham Oil. У Європі "Інтерпайп" наростив поставки труб машинобудівного призначення, зокрема, безшовних труб холоднотянуті для виробників гідравлічної техніки".
Імпорт-експорт
"Обсяг імпорту труб в Україну за чотири місяці 2011 р. зріс на 22,5% порівняно з аналогічним періодом минулого року і склав 19,4 тис. т, - повідомляє Віталій Ключник.- Обсяг імпорту безшовних труб з початку поточного року зріс на 15,4%, до 14,5 тис. т. Основний обсяг поставок припадає на труби для трубопроводів гд, імпорт яких зріс на 274% і склав 7,1 тис. т. Труб загального призначення гд було ввезено на 97% більше, ніж на початку 2010 р. Бурильні труби займають третє місце в структурі імпорту безшовних труб, але їх ввезення скоротилося на 22%.
Обсяг імпорту електрозварних труб за аналізований період зріс на 50,2% - до 4,8 тис. т. Основний обсяг поставок припадає на профільні труби (за 4 міс. 2011 р. було імпортовано 1,1 тис. т, що на 34% вище, ніж у 2010 р.), труби загального призначення (0,9 тис. т, що на 69% вище, ніж у 2010 р.), а також туби для трубопроводів (0,9 тис. т, що на 144% вище, ніж у 2010 р.).
За словами Дмитра Ленди, аналітика компанії "АРТ Капітал", "зовнішні гравці на ринку України особливої погоди не роблять". На вітчизняний ринок завозяться в основному ті позиції, які не виробляються в Україні або ж там, де місцеві компанії не можуть забезпечити належної якості. Наприклад, така ситуація в сегменті бурильних труб, де обсяг виробництва істотно менше обсягів імпорту за рахунок поганої якості українських труб цього сортаменту. Схожа ситуація спостерігається й у сегменті зварних нержавіючих труб. Хоча в цілому присутність іноземних компаній забезпечує конкурентний рівень цін на внутрішньому ринку, вважає аналітик. Україна набагато більше експортує трубної продукції, ніж імпортує. Наприклад, в 2010 р. частка експорту від виробництва склала 70%.
Обсяг експорту за чотири місяці 2011 р. зріс на 79% порівняно з аналогічним періодом і склав 594,9 тис. т. Експорт безшовних труб зріс на 45% і склав 243,8 тис. т. Основний обсяг експорту припадає на труби загального призначення (154,4 тис. т), обсадні труби (54,4 тис. т) і насосно-компресорні труби (25,7 тис. т), повідомляє Віталій Ключник. Обсяг експорту труб зріс на 115% і склав 351,1 тис. т. Основний обсяг експорту припадає на труби великого діаметра (223,7 тис. т), профільні труби (78,2 тис. т) і труби загального призначення (49,2 тис. т).
Прогнози експертів
За словами Олександра Макарова, аналітика компанії Dragon Capital, зростання українського ринку сталі, спричинене інвестиціями в Євро-2012, має тимчасовий характер і не може повноцінно відображати загальні тенденції. У червні внутрішні ціни постачальників безшовних гд труб збільшаться на 1-2%, в липні - стабілізуються, в червні-серпні щомісячне зростання заводських цін на електрозварні труби складе 1-4%, повідомляє Віталій Ключник. За прогнозами аналітиків, внутрішній попит на труби в Україні та СНД, ймовірно, збільшуватиметься. В умовах високих цін на енергоносії інвестиції в їх видобуток і переробку будуть високі. При цьому зростання цих інвестицій можна чекати, перш за все, в Росії і державах Середньої Азії, вважає Дмитро Ленда. Влітку можна очікувати також сезонного сплеску споживання труб загального призначення у зв'язку з ремонтом об'єктів ЖКГ та активізацією будівництва.
З іншого боку, нині існує загроза зниження експорту труб українського виробництва до Росії, Білорусь і Казахстан і заміщення їх російською продукцією - у зв'язку з вибором України курсу на торгово-економічне зближення з ЄС на шкоду вступу до Митного союзу з вищевказаними трьома державами. Згідно з даними порталу Intracen.org, в 2009 р. частка Росії в експорті труб України склала 36%. Сумарна частка Білорусі та Казахстану також дорівнює 35%. Таким чином, частка країн, експорт в які торкнуться обмеження, є істотною. "Але з урахуванням того, що в тому ж 2009 р. обсяг експорту трубної продукції в Росії істотно перевищив обсяг експортної квоти, можна припустити, що результатом застосування митних заходів державами Митного союзу буде лише деяке зниження обсягів експорту в ці держави", - повідомляє Дмитро Ленда.
Яна Бесіда
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас