Митниця стала на шляху добра — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Митниця стала на шляху добра

Казна та Політика
1553
Як стало відомо Комерсант-Україна, Держмитниця звернулася до профільного парламентського комітету з проханням відмовитися від підвищення в десять разів - до 2 тис. євро - порогу вартості товарів, які громадянам дозволено ввозити без сплати мит і ПДВ. В іншому випадку митникам доведеться посилити контроль за декларуванням, що істотно сповільнить процедуру проходження кордону.
Парламентарії до компромісу готові, але відзначають, що Держмитниця намагається втрутитися в законотворчий процес. У розпорядженні Комерсант-Україна опинилася копія листа Державної митної служби, спрямованого до комітету Верховної ради з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики. У ньому викладені зауваження до прийнятого за основі 17 травня законопроект №8130-д, який передбачає нову редакцію Митного кодексу. Проект містить норму про підвищення порогу вартості товарів, при ввезенні яких громадянами в ручній поклажі або багажі не потрібно платити податки, з 200 євро до 2 тис. євро. З товарами на таку суму можна буде в'їжджати в Україну без сплати 20-відсоткового мита і ПДВ кожні 10 днів. При ввезенні продукції до 10 тис. євро передбачається пільгове мито розміром 10% від митної вартості.
За словами глави Держмитниці Ігоря Калетника, найбільше занепокоєння викликає те, що норми закону "можуть створити умови для переміщення значних обсягів товарів без декларування та оподаткування, особливо тими громадянами, хто проживає в прикордонних районах". Це дозволить громадянам ухилятися від нетарифного регулювання (ліцензування, сертифікації, квотування). "Нас турбує можливість об'єднання певних груп осіб для ввезення товарних партій. Наприклад, кожен з п'яти осіб ввезе товари на 2 тис. євро - це вже 10 тис. євро. І без будь-якого оподаткування. Будь-яку норму, яку ми хочемо затвердити, щоб сподобатися виборцям, необхідно спочатку вивчити.
Сума 2 тис. євро не відповідає ні європейським стандартам, ні вимогам Всесвітньої митної організації", - заявив пан Калетник. За даними відомства, в ЄС звільнені від оподаткування товари вартістю до 300-450 євро на одну людину.
У Держмитниці основними аргументами проти підвищення порога називають скорочення бюджетних надходжень (у 2010 році фізособи заплатили мит і ПДВ на 82,6 млн грн при ввезенні товарів вартістю до 2 тис. євро). При цьому обсяг втрат у відомстві оцінили в 3 млрд грн, оскільки припустили, що кожен третій громадянин буде ввозити в Україну товарів на 1 тис. євро. Для того щоб контролювати ввезення товарів не частіше "одного разу за десять днів", митникам доведеться "запровадити систему обліку всіх громадян, які перетинають кордон України або є одержувачами товарів, що надходять з-за кордону".
"Розробка і експлуатація такої системи потребує значних людських і фінансових ресурсів, - йдеться в листі. - Необхідність тотального обліку громадян та переміщуються ними товарів істотно збільшить час митного контролю та оформлення, призведе до фактичної ліквідації "зелених коридорів", черг і численних скарг з боку громадян, створить підстави для корупційних проявів на кордоні".
Глава профільного комітету Верховної ради Віталій Хомутинник повідомив, що парламентарії вже приступили до аналізу листа Держмитниці: "Комітет, безумовно, розгляне положення про зменшення обсягів товарів, які можуть ввозитися без сплати податків. Наші висновки будуть базуватися на міжнародній практиці". Однак депутат зазначив, що звільнення від оподаткування товарів на суму 2 тис. євро не призведе до істотних втрат для держбюджету. "За п'ять місяців обсяг митних платежів, що надійшли до бюджету внаслідок оподаткування всіх товарів, становить 0,7% (300 млн грн) усіх митних надходжень. Обсяг податків, які надходять при оподаткуванні товарів, що ввозяться громадянами на суму 200-2000 євро, не перевищує 0,1% від загальної суми всіх митних платежів", - підкреслив він.
Члени комітету готові до компромісу, але вважають, що Держмитниця намагається чинити тиск на депутатів. "Не можна вибудовувати і приймати закони під 100 осіб-шахраїв. Закони повинні враховувати права порядних громадян, які заслуговують на спрощення митних процедур. А для того, щоб уникнути тінізації оподаткування ввезених товарів, Кабмін повинен схвалити відповідні нормативні акти, - вважає перший заступник голови профільного комітету Ради Олександр Пеклушенко .- Думаю, компроміс можливий і, ймовірно, буде ухвалено рішення про поступове збільшення граничної суми ввезених товарів". "Цей лист - своєрідний "крик душі" Держмитниці.
Адже в комітеті перебуває законопроект про реформування митної служби, який не пройшов. Я думаю, що при підготовці до другого читання деякі його пропозиції можуть бути враховані комітетом, наприклад щодо зменшення штату Держмитниці і прискорення проходження митних процедур. Що стосується суми для ввезення товарів без декларування, вона може бути збільшена до 300-500 євро", - зазначив заступник голови комітету Микола Катеринчук.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас