Курс на падіння — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курс на падіння

Валюта
2732
Учора євро на міжбанківському ринку подешевшав до мінімального за червень значення - 11,46-11,49 грн/євро. За день валютний індикатор втратив 7-9 коп. В цілому за останні п'ять торговельних сесій євро подешевшав на 25-29 коп., або на 2,5%. Продажами євро українські дилери відреагували на ослаблення загальноєвропейської валюти на світовому ринку. Під час вчорашніх торгів курс євро відносно долара знизився на 1,2%, до $ 1,4261.
Цьому сприяла відсутність визначеності у європейської влади щодо термінів надання фінансової допомоги Греції. На проведеному у вівторок засіданні міністрів фінансів єврозони, де вирішувалося питання про те, як приватні власники держборгу Греції повинні розділити між собою участь у новій програмі допомоги, дійти до єдиної думки їм так і не вдалося.
Основним каменем спотикання залишається участь у схемі приватних кредиторів, яку лобіює Німеччина, говорить партнер UFG Wealth Management Оксана Кучура. Німеччина за підтримки Нідерландів запропонувала, щоб банки, пенсійні фонди і страхові компанії, що є держателями грецького боргу, обміняли старі облігації цієї країни на нові, термін погашення в яких буде продовжено на сім років.
Однак цей крок може призвести до того, що будуть потрібні додаткові кошти на рекапіталізацію грецьких банків у розмірі 20 млрд євро, а саме продовження терміну швидше за все буде розцінене рейтинговими агентствами як "вибірковий дефолт". В результаті ЄЦБ може відмовитися приймати в заставу грецькі облігації і вимагати заміни існуючої застави, обсяг якої становить 70 млрд євро. Побоюючись, що план Берліна може тільки посилити кризу, ЄЦБ, Єврокомісія і Франція виступають за більш м'яке рішення, в рамках якого власникам грецького боргу можуть бути надані пільги для мотивації до купівлі нових бондів у міру закінчення термінів погашення старих.
Крім того, на курс євро зробив тиск зниження рейтинговим агентством Moody`s прогнозу по рейтингу найбільших французьких банків - BNP Paribas, Societe Generale і Credit Agricole. Побоювання Moody`s викликає те, що ці банки активно працюють на фінансовому ринку Греції, будучи або власниками багатомільярдних державних або приватних боргових зобов'язань Греції, або власниками провідних грецьких банків. "Можливо, інвестори сприйняли дію Moody`s як перше попередження про майбутню катастрофу європейської банківської системи, в яку її штовхає колотнеча між ЄЦБ і Німеччиною", - підкреслює Оксана Кучура.
"До схвалення нової масштабної програми фінансової допомоги Греції буде згущуватися негативний новинний фон навколо периферійних країн єврозони. В таких умовах курс євро буде знижуватися і на зовнішньому, і на внутрішньому ринку", - відзначає старший аналітик банку "Глобекс" Денис Мухін. За його оцінкою, курс євро відносно долара може повернутися до позначки $ 1,42 у найближчі дні. Начальник аналітичного департаменту "Арбат Капіталу" Сергій Фундобний не відкидає, що курс євро опуститься нижче $ 1,40 в найближчий місяць. "Багато чого буде залежати від підсумків засідання ФРС 21 червня і від слів глави ЄЦБ після липневого засідання", - резюмував експерт.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас