Парламент ратифікував Кредитну угоду між Україною і ЄБРР на 450 млн євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламент ратифікував Кредитну угоду між Україною і ЄБРР на 450 млн євро

Казна та Політика
204
Верховна Рада України (ВР) сьогодні, 15 червня ухвалила законопроект про ратифікацію Кредитної угоди між Україною і Європейським банком реконструкції і розвитку (ЄБРР), який передбачає залучення 450 млн євро на поліпшення транспортно-експлуатаційного стану автомобільних доріг на під'їздах до м. Київ (пан’європейські коридори). Даний документ № 0217 від 08.06.2011 р., ініційований Президентом України, підтримали 317 народних депутатів.
Згідно з угодою, підписаною 26.11.2010 р. в м. Київ, передбачається залучити кредитні ресурси від ЄБРР в обсязі 450 млн євро (загальна сума кредиту 900 млн євро, на умовах співфінансування ЄІБ у розмірі 450 млн євро) на реалізацію масштабного проекту з реконструкції і капітального ремонту ділянок 6 автомобільних доріг, що ведуть у місто Київ. Серед доріг, які увійшли до проекту "Поліпшення транспортно-експлуатаційного стану автомобільних доріг на під'їздах до м. Київ" є: М-01 Київ - Чернігів - Нові Яриловичі, М-05 Київ-Одеса, М-06 Київ - Чоп, М-07 Київ - Ковель - Ягодин, Н-01 Київ - Знам’янка, Р-02 Київ - Іванків - Овруч.
Окрім цього, у складі проекту планується впровадження "пілотних проектів" для контрактів на утримання автомобільних доріг на основі кінцевих результатів.
Кредитна угода визначає загальні умови надання кредиту: 15 років з пільговим періодом 4 роки, сума позики - 450 млн євро) і відповідальність сторін, а також містить посилання на інші документи, обов'язкові до виконання при реалізації Проекту і на співфінансування з ЄІБ. Зокрема, обов'язковими умовами для підписання Кредитної угоди є укладення Субкредитного договору (між Державною службою автомобільних доріг України і Міністерством фінансів України, яке підписане 20 січня 2011 р.) і Проектної угоди (між Державною службою автомобільних доріг України і Європейським банком реконструкції і розвитку).
За словами голови Державного агентства автомобільних доріг Володимира Демішкана, який презентував законопроект в сесійному залі, капітально будуть відремонтовані близько 400 км. доріг, роботи почнуться в липні ц.р.
Нагадаємо, що в кінці травня ц.р. Президент дав доручення прем'єр-міністру Миколі Азарову і міністру фінансів Федору Ярошенку вирішити питання залучення в 2011 р. додаткових коштів для фінансування дорожньої галузі в сумі 3 млрд грн. під державні гарантії.
Раніше, в листопаді 2010 р. "Укравтодор" підписав кредитну і проектну угоду щодо реконструкції і капремонту автомобільних підходів до Києва з ЄБРР. Згідно з умовами угоди ЄБРР повинен виділити кредит у розмірі 450 млн євро двома траншами.
1 листопада 2010 р. ЄБРР повідомив, що в 2011 р. може прокредитувати проекти в Україні більш ніж на 1 млрд євро, якщо буде можливість робити це в гривні. Також, 11 листопада минулого року директор ЄБРР в Україні Андре Куусвек заявив, наступні 5 років Україна залишиться другою країною за обсягами інвестицій від ЄБРР.
ЄБРР є найбільшим фінансовим інвестором в Україні. За підсумками 2009 р. інвестиції ЄБРР в Україну склали 1,1 млрд євро або 1,5 млрд дол. ЄБРР почав співпрацю з Україною в 1993 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас