Титанічні зусилля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Титанічні зусилля

Казна та Політика
707
Держпідприємства титанової галузі готують до продажу. У Верховній раді зареєстрований законопроект, в якому запропоновано вилучити із списку об'єктів, що не підлягають приватизації, Іршанський ГЗК і Вольногорський ГМК, і активи, керовані держхолдингом "Титан України". У "Титані України" не приховують, що найбільш вірогідним покупцем цих активів є підприємець Дмитро Фірташ. Втім, в разі проведення відкритого конкурсу конкуренцію йому могли б скласти російські "ВСМПО-Авісма" і "Ренова" Віктора Вексельберга.
Законопроект №8655 народного депутата Юрія Каракая (Партія регіонів), що передбачає вилучення 11 підприємств із списку заборонених до приватизації об'єктів (зараз 66), був зареєстрований 10 червня. У пояснювальній записці до документа йдеться, що метою прийняття документа є створення умов для залучення приватних інвестицій в підприємства, подальше збереження яких в державній власності економічно недоцільно.
Найбільший інтерес з відібраних Юрієм Каракаєм підприємств становлять чотири активи в титановій галузі: Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат, Вольногорський гірничо-металургійний комбінат, Кримське виробниче об'єднання "Титан" і Запорізький титано-магнієвий комбінат (ЗТМК). За яким принципом відбиралися ці підприємства, Каракай вчора прокоментувати відмовився.
Голова правління холдингу "Титан України" (управляє "Сумихімпромом", ДАК "Титан" і ЗТМК) Олександр Нечаєв вчора заявив, що вилучення чотирьох підприємств титанової галузі із списку заборонених до приватизації спростить процес залучення приватного капіталу. "Вже розроблена програма, і зараз все робиться для того, щоб в ці підприємства прийшли приватні інвестиції в сумі $1,5 млрд протягом трьох років. І я знайшов такого інвестора - це Дмитро Фірташ", - відзначив він.
За словами Нечаєва, заявлена сума інвестицій дозволить наростити виробництво титанової губки на ЗТМК з нинішніх 8 тис. т до 30 тис. т, а в перспективі до 40 тис. т. "Сумихімпром" зможе збільшити виробництво міндобрив більш ніж в два рази, до 1 млн т, а двоокису титану - в три рази, до 160 тис. т. Всі підприємства "Титану України" мають бути забезпечені сировиною українських ГЗК. За інформацією Нечаєва, в обмін на інвестиції Дмитро Фірташ може отримати 50% в "Титані України" і зараз веде переговори з урядом.
Нагадаємо, раніше Дмитро Фірташ неодноразово заявляв про готовність увійти в акціонерний капітал "Титану України". Відзначимо, що він вже має активи в титановій галузі - 50%-1 акцію в "Кримському титані" - і здійснює оперативне управління цим підприємством. "Кримський титан" у свою чергу здійснює оперативне управління Вольногорським і Іршанським комбінатами. У прес-службі Group DF вчора від коментарів відмовилися.
Гендиректор компанії ТАКО (розробляють Федоровське родовище руд апатит-ільменіту) Віктор Польовий вважає, що відкриті торги по залученню інвестора в титанову галузь України дозволили б залучити значно більшу суму, ніж передбачають в "Титані України" і під вигідніші для держави умови. Раніше титановою галуззю України активно цікавилися російські "ВСМПО-Авісма" і "Ренова". Отримати офіційні коментарі цих компаній не вдалося, але джерела в "ВСМПО-Авісма" підтвердили свою зацікавленість в українських титанових активах, в першу чергу в сировинних. "Україна володіє близько 20% розвіданих запасів руд ільменіту і рутилових - основної сировини для виробництва титану, тому інтерес до титанових українських активів не дивує", - говорить Польовий.
Зараз на світовому ринку титану спостерігається перевищення попиту над пропозицією, що підстібає ціни на продукцію вгору і робить ці активи привабливими для інвестицій. Начальник відділу хімічної промисловості ДП "Держзовнішнформ" Наталія Коросташивець відзначає, що якщо в кінці 2009 року тонна двоокису титану в Північно-Східній Європі коштувала в середньому 2,2 тис. євро, то в кінці 2010 року - вже 2,5 тис. євро, а зараз - 2,75 тис. євро. "Дефіцит сировини очікується аж до 2015 року, а значить, ціни будуть лише зростати", - вважає вона.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас