Бернанке: США необхідно підвищити ліміт держборгу для збереження кредитного рейтингу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бернанке: США необхідно підвищити ліміт держборгу для збереження кредитного рейтингу

Казна та Політика
588
Якщо ліміт для державного боргу найближчим часом не буде підвищений, світові ринки можуть безповоротно втратити довіру до кредитоспроможності США. Таке попередження зробив сьогодні глава Федеральної резервної системи (ФРС) США Бен Бернанке, передає РБК із посиланням на Reuters.
"Зволікаючи з рішенням щодо ліміту державної заборгованості, Америка може втратити свій вищий кредитний рейтинг", - заявив він. У довгостроковій перспективі це похитне особливий статус долара як єдиної резервної валюти і казначейських цінних паперів на світових ринках, додав Бернанке.
Довгострокова бюджетна угода - необхідна для країни річ, заявив Бернанке. На його думку, першим кроком тут має бути встановлення допустимого відношення рівня держборгу до ВВП країни. "Навіть короткочасне призупинення платежів по основному боргу або відсотках по боргових зобов'язаннях Казначейства може призвести до серйозних збоїв на фінансових ринках", - підкреслив глава ФРС.
Бернанке нагадав, що уряд буде змушений оголосити дефолт по своїх зобов'язаннях перед кредиторами, якщо конгрес не підвищить ліміт запозичень на початок серпня 2011 р. Напередодні аналогічну думку висловив Президент США Барак Обама. Глава Білого дому заявив, що якщо конгрес США не підніме "стелю" держборгу країни, то може послідувати нова фінансова криза. "Якщо ми довго зволікатимемо з прийняттям цього закону, фінансова криза може повторитися. Таким чином, в наступному місяці нас чекає багато роботи", - сказав він. За словами американського Президента, він чекає, що керівництво Республіканської партії прагнутиме запобігти дефолту, як і заявляло раніше, і "стеля" буде піднята "в розумних межах".
Раніше міністр фінансів США Тімоті Гайтнер попереджав, що питання про підвищення ліміту кредитування країни має бути вирішене до 2 серпня цього року. За його словами, якщо він так і не буде підвищений, уряд Америки зіткнеться з тим, що не зможе виконати свої зобов'язання. Це може призвести до нової економічної кризи і навіть до довготривалої депресії.
На початку червня міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service погрозило позбавити США найвищого кредитного рейтингу Aaa. Агентство повідомило, що знизить рейтинг, якщо Білий дім і конгрес не домовляться про підвищення планки державного боргу країни до середини липня.
В січні 2011 р. Міністерство фінансів США повідомило, що держборг країни досяг історичного максимуму - 14 трлн дол. Таким чином, на кожного жителя США припадає приблизно по 45 тис. дол. держборгу. В кінці червня 2010 р. міністерство повідомляло, що державний борг досягне суми приблизно в 19,6 трлн дол. до 2015 р., що складе 102% від ВВП країни.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас