Кабмін пропонує ВР дозволити експорт видобутого в Україні газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін пропонує ВР дозволити експорт видобутого в Україні газу

Казна та Політика
458
Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроект, що дозволяє НАК "Нафтогаз України" здійснювати постачання природного газу, видобутого в Україні, до Польщі. Законопроект розміщений на офіційному веб порталі Верховної Ради.
Відзначається, що прийняття законопроекту сприятиме оптимізації витрат газодобувних підприємств, що здійснюють видобуток природного газу для формування ресурсу природного газу, використовуваного для потреб населення і дасть можливість на сьогодні виконання договірних зобов'язань щодо експорту природного газу за існуючими контрактами на виконання домовленостей між урядами Україні та Республіки Польща, згідно з договором № РL/012216736/04-0028/DН/НL на постачання природного газу.
НАК "Нафтогаз Україна" і "Польське Гурніцтво Нафтове і газовництво" (РGNiG) 26 жовтня 2004 р. підписали договір на постачання природного газу. Згідно з угодою компанія поставляє, а РGNiG приймає і оплачує природний газ середньоазіатського і/або українського походження.
Контрактом № КП від 19 січня 2009 р. між НАК "Нафтогаз Україна" і ВАТ "Газпром" купівлі-продажу природного газу в 2009-2019 роках, за якими НАК "Нафтогаз Україна" імпортує природний газ в Україні, в тому числі середньоазіатського походження, передбачено, що газ, який надходить в Україну за цим контрактом, призначений для споживачів України і не може реалізовуватися за межі України. На сьогодні інших джерел надходження середньоазіатського газу НАК "Нафтогаз України" не має. У зв'язку з цим НАК "Нафтогаз України" призупинив поставки природного газу за договором в один з південно-східних прикордонних районів Польщі.
У зв'язку з цим, Кабмін пропонує внести зміни та доповнення до закону України "Про основи функціонування ринку природного газу", зокрема:
- у статті 1, щоб розширити поняття "товарний газ";
- до статті 10 щодо надання можливості виконання договірних зобов'язань з експорту природного газу за існуючими контрактами за міжурядовими домовленостями.
Відзначимо, в даний час газ, який видобувається в Україні, йде виключно на потреби населення.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас