КНДР починає економічні реформи на китайський зразок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

КНДР починає економічні реформи на китайський зразок

Казна та Політика
1586
Північна Корея зміцнює відносини з Китаєм напередодні передачі влади Кім Чен Іром своєму сину. У КНДР на кордоні з Піднебесною будуть створені дві спеціальні економічні зони (СЕЗ). Тим самим, відзначають аналітики, Пхеньян дав добро на економічні реформи у дусі китайських перетворень 1980-х років.
Партія сказала "треба"
"Країни розвиватимуть дві економічні зони, які перебуватимуть під урядовим управлінням, діятимуть на основі підприємств і зберігатимуть орієнтований на ринок характер", - цитує The Financial Times указ Міністерства торгівлі КНР, опублікований минулого тижня.
Перша СЕЗ з'явиться на північнокорейських островах Хвангумпен і Віхва, розташованих на річці Ялуцзян. Другий проект буде розташований у вже існуючій особливій економічній зоні - місті Расон. Він, зокрема, передбачає модернізацію залізниці з Китаю і місцевого порту, будівництво цементного заводу і зведення електричної інфраструктури.
Перший млинець не вдався
Незважаючи на те що Китай вважається близьким союзником КНДР, відносини між двома країнами не завжди безхмарні. Пхеньян прагне обмежити економічний і політичний вплив сусіда на своїй території. У свою чергу Пекін стежить, аби двосторонні економічні проекти за участю приватного китайського капіталу були під його суворим контролем. В цьому відношенні показова доля СЕЗ Синийджу на кордоні КНДР з Китаєм, утвореної на початку 2000-х років. Північнокорейці призначили її главою одного з найбагатших в Китаї бізнесменів - Ян Біня. Проте в 2003 році підприємець був заарештований китайськими правоохоронними органами і засуджений до 18 років тюремного ув’язнення за низку економічних злочинів, включаючи несплату податків і хабарі. Незважаючи на заяви МЗС КНР про те, що справа носить економічний характер, аналітики впевнені, що таким чином Пекін висловив невдоволення рішенням Пхеньяну щодо розвитку СЕЗ, прийнятим без тісних консультацій з Китаєм.
Кім Чен Ір йде на поступки
Зараз Кім Чен Ір готується передати владу своєму сину Кім Чен Уну, а тому змушений стати згідливішим. "Можливо, політична доцільність переважила занепокоєння Північної Кореї з приводу зростаючого економічного впливу Китаю на її території", - вважає аналітик IHS Global Insight Жень Сяньфан.
"Останнім часом КНДР проявляє цікавість до китайських економічних реформ. Кім Чен Ір за останні два-три роки кілька разів відвідував Китай, - сказав РБК daily експерт Лондонської школи економіки Кент Ден. - КНДР може використовувати китайський капітал для підтримки своїх застарілих економічних потужностей, як 30 років тому самі китайці задіювали для цих цілей капітал своїх співвітчизників в Гонконгу і на Тайвані. Сьогодні в Маньчжурії на кордоні двох країн проживають немало корейців, яких можна задіювати як робочу силу в СЕЗ. Що ж до китайців, то вони зацікавлені в видобутку корисних копалин з КНДР".
"Звичайно, останніми роками Північна Корея стала відкритішою до іноземного капіталу, в результаті на кордонах країни паразитують підприємства-одноденки, валютні спекулянти і аферисти. Це, природно, не подобається центральному уряду, проте вони не в силах сказати "ні" китайським інвесторам. Останні особливо необхідні режиму, оскільки плачевний стан відносин між Пхеньяном і Сеулом зменшує потік інвестицій з Південної Кореї, до того ж гроші з Китаю видаються на значно легших умовах", - пояснив РБК daily політолог Ноттінгемського університету в місті Нінбо Сергій Радченко. Він також відзначив, що і в КНР є свій інтерес в подібній "доброчинності". "Китайська влада дуже хоче посилення економіки КНДР, аби уникнути падіння режиму і подальшого за ним об'єднання з Південною Кореєю. Це пішло б врозріз з міжнародною політикою, що проводилася Піднебесною в Східній Азії", - підкреслив Радченко.
В КНДР вже є СЕЗ Кесон за участю капіталу з Південної Кореї. Офіційний Сеул неодноразово підкреслював, що в економічних відносинах північнокорейський майданчик не становить великої цінності, проте з його допомогою він сподівається "посіяти насіння ринкових реформ" на півночі. Проте, як відзначають західні аналітики, більшість жителів КНДР навіть не підозрюють, що на території їхньої держави працюють південнокорейські фабрики.
Володимир Павлов, Юлія Калачихіна
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас