Росія розбереться з дешевим українським сиром — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія розбереться з дешевим українським сиром

Аграрний ринок
842
Російська Федерація (РФ) має намір розібратися з фактами демпінгу по постачаннях сирів з Білорусі і України. Міністр сільського господарства РФ Олена Скринник на селекторній нараді з регіонами з питань розвитку тваринництва заявила: "Якщо білоруси сир ввозять дешевше рівня наших домовленостей, то з ними розбиратимемося", повідомляє РБК.
Вона відзначила, що в рамках чинного продовольчого балансу між РФ і РБ постачання сухого молока контролюються, Білорусь припинила його ввезення на сезон "великого молока", коли його виробництво в РФ досягає максимальних значень. "По сиру лише питання залишилося відкритим, але розбиратимемося", - пообіцяла Скринник у відповідь на заяву президента російського галузевого об'єднання "Союзмолоко" Андрія Даниленка про необхідність розслідувати ситуацію з імпортом сирів в РФ.
При цьому глава союзу вважає за необхідне провести оперативну зміну балансу постачань молочної продукції на 2011 рік між РФ і РБ з можливістю призупинення ввезення до Росії білоруських товарів.
Також в об'єднанні "Союзмолоко" закликають переглянути митно-тарифне регулювання імпорту сирів і вжити антидемпінгові заходи стосовно постачань цієї продукції. При цьому Даниленко особливо відзначив, що саме в сезон "великого молока" важливо підтримати російських сироварів, оскільки вони знімають надлишки молока з ринку.
У відповідь заступник міністра сільського господарства РФ Сергій Корольов заявив, що "потрібна фактура для оформлення висновків про існуючий демпінг з боку сусідньої держави".
Тим часом, якщо з білоруською продукцією російські молоко виробники пов'язують лише демпінгові проблеми, то щодо української продукції, що імпортується, окрім демпінгу, у них є претензії щодо якості і безпеки. "Обсяг виробництва сиру в Україні зростає високими темпами. Але у нас є немало фактів додавання в сир українськими виробниками пальмового масла", - заявив Даниленко.
За оцінками "Союзмолока", 70% сирого молока в Україні надходить з приватного сектора, і його якість сумнівна з точки зору ветеринарної безпеки. В українській продукції виявляється, за даними союзу, надлишкова кількість антибіотиків. За словами Даниленка, Россільгоспнагляд вже підключився до аналізу цієї ситуації.
Також Даниленко навів дані про те, що 30% молочної продукції надходить в російські торговельні мережі з порушенням правил маркування і технічного регламенту. В зв'язку з цим він закликав посилити контроль за виконання техрегламенту на молочну продукцію, особливо в частині використання рослинних жирів.
Нагадаємо, 19 травня 2011 року повідомлялося, що Росія, як і рік тому, в період так званого "великого молока" обмежила постачання молочної продукції з Білорусі. Поки йдеться про молочну сироватку і сухе молоко, масло і сир під заборону не попали.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас