Китай зіткнувся з максимальною за 34 місяці інфляцією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай зіткнувся з максимальною за 34 місяці інфляцією

Казна та Політика
352
Центральний банк Китаю підвищив норму банківського резервування до рекордних 21,5%. Дев'яте підвищення норми з жовтня минулого року було за публікацією статистики, згідно з якою інфляція прискорилася в травні до 5,5%, - максимуму за 34 місяці. Влада вирішила продовжувати посилення монетарної політики, незважаючи на сигнали про сповільнення економічного зростання.
"Інфляційний тиск залишається високим", - сказав на прес-конференції представник Національного статистичного бюро КНР. Боротьба зі зростанням цін стала пріоритетом для Китаю. Центробанк країни з жовтня 2010 року збільшував норми резервування у вісім разів, а відсоткові ставки - в чотири рази. При цьому експерти передрікають чергове підвищення ставок вже в кінці червня – на початку липня. "Думаю, що підвищення норми резервування покликане в основному приборкати інфляцію. Це рішення швидше за все відстрочить наступне збільшення відсоткової ставки до кінця цього місяця або до початку наступного", - цитує Reuters аналітика Bohai Securities Ду Чженчженя.
Інфляцію пов'язують зі зростанням цін на продукти харчування, що прискорюється останнім часом через сильну засуху в традиційних сільськогосподарських регіонах. Деякі економісти також говорять, що інфляція - це результат дій влади зі стимулювання економіки в період глобальної фінансової кризи. Раніше уряд КНР оголосив, що має намір стримати зростання споживчих цін на рівні 4%, проте експерти сумніваються, що влада зможе виконати обіцянку.
При цьому китайська економіка продовжує сповільнюватися, що в цілому відповідає задуму уряду. Останні п'ять років економіка країни в середньому додавала по 11% (у 2010 році - 10,3%), що обернулося надмірною орієнтацією на експорт, прогресуючим розривом між успішними приморськими провінціями і відсталими внутрішніми регіонами. Проте в першому кварталі темпи зростання сповільнилися до 9,7%, що відповідає світовому тренду зниження активності, зумовленому борговою кризою в Європі, поганою статистикою із США і наслідками березневого землетрусу і цунамі в Японії.
Промислове виробництво в травні в Піднебесній зросло на 13,3% - мінімальний темп зростання з листопада. Роздрібні продажі за травень зросли на 16,9% в порівнянні з травнем 2010 року, в той же час інвестиції в основні фонди з січня по травень додали 25,8% в річному численні. Зростання грошової маси сповільнилося до 30-місячного рівня, при цьому банки планують зробити менше позик, ніж очікувалося.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас