Укрексімбанк підживився енергією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Укрексімбанк підживився енергією

Кредит&Депозит
520
Як повідомив "ЭИ" голова правління Укрексімбанку Микола Удовиченко, кредитна лінія Світового банку відкрита на 30 років. Причому, згідно з умовами фінансування, банк отримав так званий grace period-- шестирічну відстрочку по сплаті тіла кредиту. Гроші Світового банку - до речі, це перший кредит Україні цього року - можуть бути використані виключно на фінансування проектів з підвищення енергоефективності приватних і державних підприємств, а також муніципалітетів.
За словами голови представництва СБ в Україні Мартіна Райзера, якихось певних квот на фінансування муніципальних і корпоративних позичальників немає. "Гроші в першу чергу будуть отримувати ті клієнти, які зможуть запропонувати найбільш ефективні та якісні проекти", - говорить пан Райзер. Середній термін кредитних проектів складе від п'яти до семи років, а граничний обсяг фінансування - до $30 млн. За традицією, сторони не розкривають вхідну вартість фінансування СБ і вихідну ціну кредитів для кінцевих позичальників, однак пан Удовиченко назвав її "конкурентною і трохи нижчою за ринкову".
На думку опитаних фінансистів, позика Світового банку навряд чи може коштувати дешевше за вартість валютних ресурсів, яка встановилася на внутрішньому ринку (близько 4% річних). "Цілком можливо, що гроші Світового банку обійдуться держбанку близько 5% річних, тоді коли на зовнішніх ринках фінансування для держави зараз може коштувати близько 6-6,5% річних", - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. Розрив у вартості зовнішніх і внутрішніх ресурсів, причому на користь останніх, пов'язаний з підрослими котируваннями кредитно-дефолтних свопів (CDS) і збільшенням останнім часом, спреду EMBI+ за борговими зобов'язаннями для України.
Проте ця різниця з лишком покривається довгостроковістю виділеного фінансування і його обсягами. "Порівнянні за строками кредитних ресурсів залучити ні в України, ні в світі зараз неможливо", - говорить голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук. При цьому навіть при консервативній маржі в 5% від кінцевого позичальника банк отримує серйозну прибуткову базу на довгостроковий горизонт.
У зв'язку з цим фінансисти сумніваються, що всі отримані від СБ гроші Укрексімбанк направить у власні кредитні проекти. Угода зі Світовим банком передбачає для Укрексімбанку можливість кредитування проектів енергоефективності та через інші фінансові установи. "Ймовірно, що держбанк буде прагнути перекласти частину кредитних ризиків на інші банки, виступаючи як би банком другого рівня, - припускає аналітик інвестиційного фонду "Інтерфон" Вікторія Кернеш. - У першу чергу це буде стосуватися муніципалітетів, яким буде все складніше повертати кредити в умовах постійного тренда на підвищення тарифів і падіння рівня платежів від населення".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас