Регіонали отримали останнє судове попередження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Регіонали отримали останнє судове попередження

Казна та Політика
4615
Кілька днів тому Європейський парламент (ЄП) ухвалив чергову резолюцію щодо України, головний акцент в якій був фактично зроблено на ситуації з українськими судами та на наслідках того комплексу дій, які регіонали наполегливо іменують судово-правовою реформою.
Так, європейські парламентарії підкреслили, що "Європейський союз (ЄС) продовжує робити акцент на необхідності поваги до верховенства права, яке передбачає справедливі, неупереджені і незалежні судові процеси при одночасному уникнення небезпеки спровокувати відчуття, що заходи правосуддя застосовуються вибірково; ...ЄС вважає ці принципи особливо важливими для країни, яка бажає вступити в більш глибокі договірні відносини, засновані на політичній асоціації".
Крім цього, члени ЄП відзначили особливу важливість зміцнення верховенства права в Україні і проведення там боротьби з корупцією, яка заслуговує на довіру, - все це безпосередньо пов'язується з поглибленням і зміцненням політико-економічних взаємозв'язків з ЄС.
Важливо, що Європа запропонувала свою допомогу в проведенні судової реформи, яка б відповідала європейським демократичним цінностям і стандартам. Не менш важливо, що схожі тези неодноразово озвучували і високопоставлені представники США.
Для аналізу всіх цих меседжів, спрямованих українській владі, необхідно згадати про події річної давності, що відбувалися в судовій і суміжних з нею сферах. Адже головні цілі та завдання регіоналів при проведенні торішньої судової реформи були зрозумілі і тоді, а зараз вони і зовсім помітні неозброєним оком. Йдеться, перш за все, про повне усунення конкуруючих команд в судовій системі. Як наслідок, всі ключові для судової системи процедури (у тому числі - основоположна для судів процедура призначення та звільнення судді) опинилися під повним контролем регіоналів - відповідні зони впливу були розподілені між кількома провідними провладними юристами.
У цьому ж дусі виписаний і нині чинний закон про судоустрій та статус суддів - він весь фактично повниться схемами і гарантіями балансів інтересів відповідних осіб. Ситуація, здається, ускладнюється ще й тим, що даний закон писався в короткі строки і без залучення високоінтелектуальних, але дорогих ресурсів.
Природно, що Захід не погодився з таким розвитком подій - протягом року його високопоставлені представники вимагали від регіоналів провести нову судову реформу, яка б у своїх ключових положеннях повністю базувалася на демократичних стандартах і враховувала б принцип верховенства права. Для США і Європи тут, ймовірно, йдеться про стратегічне питання їх безпеки - на такій великій території, як Україна, повинні бути не дикі звичаї канібальських племен, а цивілізовані, зрозумілі і прогнозовані правила гри. А найбільш зрозуміле для Заходу - це його ідеологія демократичних цінностей та верховенства права, впровадження яких на прилеглих територіях має для США і Європи найважливіше значення.
За інформацією "ЭИ", західні консультанти не раз говорили регіоналам, що від них вимагається створення надійної ілюзії демократичних правил гри в Україні. А це, у свою чергу, не виключає, що Захід влаштовує всеохоплююча влада регіоналів в українській державі. Для США і Європи головне, щоб ця всеохоплююча влада не реалізовувалася незграбно-прямолінійним способом. Іншими словами, якщо регіонали хочуть говорити з екс-прем'єром Юлією Тимошенко та її соратниками на предмет їх заробітків, то суть цих розмов не має напряму виникати з роботи судів і дій прокуратури.
У цьому контексті, ймовірно, варто розуміти і пропозиція депутатів ЄП допомогти з напрацюванням судово-правової реформи, яка б відповідала демократичним стандартам. Але не варто виключати, що такого роду реформа може поламати всі баланси і домовленості, які з великими труднощами досягли між собою провідні юристи-регіонали в судовій сфері. Крім цього, характер мислення людей, що визначають сьогодні політику в українських судах, зводиться до того, щоб брати своє тут і зараз і при цьому не замислюватися про стратегічну багаторічну перспективу.
В будь-якому випадку, часу на роздуми у нинішньої української влади залишається небагато - позиція представників Заходу з внутрішньої політики регіоналів в Україні помітно посилюється з кожним місяцем. І якщо цей процес не буде обдарований належною увагою, то прийдешні парламентські і президентські вибори можуть пройти не в тому світлі, в якому вони бачаться регіоналам, що перебувають сьогодні при владі.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас