Глава ЄЦБ натякнув на підвищення ставок у липні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глава ЄЦБ натякнув на підвищення ставок у липні

Казна та Політика
341
Глава Європейського центрального банку Жан-Клод Тріше використовував фразу "висока пильність" стосовно інфляційних очікувань, давши зрозуміти, що ключова відсоткова ставка може бути підвищена вже в липні.
"Висока пильність гарантована", - сказав Тріше на прес-конференції, після того, як ЄЦБ зберіг ключову ставку на рівні 1,25 відсотка річних.
За словами Тріше, макроекономічні дані, що надійшли в розпорядження ЄЦБ з моменту засідання в травні, підтвердили збереження підвищуючого тиску на інфляцію, в основному - з боку цін на сировинні товари та енергоносії.
У відповідь на коментарі Тріше індикативні ф'ючерси на державні облігації і на відсоткові ставки впали, а євро виріс.
При цьому ЄЦБ має намір не допустити сплеск інфляційних очікувань в зоні євро.
Глава ЄЦБ використовував фразу "висока пильність" у березні, а в квітні ЄЦБ підвищив ставку. Він також регулярно використовував цю фразу в ході циклу жорсткості політики в 2005-2007 році за місяць до підвищення ставок, хоча з цього правила і були винятки.
У травні інфляція в зоні євро становила 2,7 відсотка, значно перевищивши орієнтир ЄЦБ на рівні 2 відсотків.
Хоча Тріше сигналізував про підвищення ставки в липні, ЄЦБ як і раніше не має наміру позбавляти економіку і банківську систему підтримки занадто швидко, щоб не поставити під удар темпи відновлення і щоб не позбавити банки можливості впоратися з проблемою низької ліквідності.
Побоювання, що боргова криза єврозони може перекинутися на банківську систему і те, що банкам у врятованих країнах єврозони закритий доступ на боргові ринки, змусив ЄЦБ продовжити пропозицію необмеженої ліквідності банкам принаймні до жовтня.
"(ЄЦБ) сьогодні також вирішив продовжувати реалізацію основних операцій рефінансування через тендери з фіксованою ставкою без обмежень на обсяг розподілу доти, доки це необхідно, або принаймні до кінця періоду підтримки в 2011 році, що минає 11 жовтня", - сказав Тріше.
Раніше ЄЦБ пообіцяв продовжувати тендери без обмежень на обсяги фінансування до 12 липня і повинен був схвалити рішення про те, чи продовжувати стимулюючу програму.
Більшість аналітиків чекали, що ЄЦБ збереже необмежене фінансування з усіх тендерів, але деякі вважали, що Центробанк може відновити аукціони з 3-місячним пропозиціям грошей і таким чином зробить крок у бік поступового скасування екстреної підтримки ринків.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас